Мельхіседек Значко-Яворський: слуга Бога і “цар бунтарів”

Дата: 14.06.2012
Автор:

14 червня 1809 року у Петропавлівському монастирі Глухова помер Архімандрит Мельхіседек Значко-Яворський (світське ім’я Матвій Карпович Значко-Яворський)— православний церковний діяч, архімандрит, член Новгород-Сіверського патріотичного гуртка, знаний на всю Україну, Польщу й Росію як “цар бунтарів” – натхненник Коліївщини.

Народився в Лубнах. Походив з козацької родини осавула Лубенського полку Карпа Ілліча Костиша-Яворського на прізвисько Значко. Вихованець Київської Академії.В 1745 році пострижений в монахи у Мотронинському монастирі неподалік від Чигирина (Холодний Яр).

З 1753 року — ігумен Мотронинського монастиря

В 1761 році призначений єпископом Гервасієм правителем православних монастирів і церков Правобережжя. Розгорнув активну антиуніатську діяльність.

Невдовзі на заклик Мельхіседека священики ста п’ятдесяти греко-католицьких парафій Правобережжя оголосили про свій перехід у православ’я. А коли польська влада застосувала проти них репресії, Мельхіседек звернувся по захист до запорізьких козаків.

У середині червня 1765 року він здійснив подорож до Санкт-Петербурґа і був там прийнятий імператрицею Катериною Другою. Звідти Мельхіседек з російським паспортом вирушив до Варшави, де передав королю та російському послу грамоти Катерини з вимогами забезпечити права православних мешканців Польщі. На прохання короля Станіслава Понятовського він уклав перелік утисків православних із шістдесяти пунктів під назвою «Екстракт деякої частини кривд».

У липні 1766 року після повернення до України Мельхіседек був заарештований та ув’язнений як “російський шпигун”. Навесні наступного року він утік із в’язниці на Запоріжжя, звідки незабаром виїхав на Лівобережжя.

У квітні 1768 року урочище Холодний Яр навколо Мотронинського монастиря стало центром підготовки повстання гайдамаків – Коліївщини. Чутки про «золоту грамоту», буцімто привезену Мельхіседеком від Катерини, зібрали у Холодний Яр близько тисячі повстанців під керівництвом Максима Залізняка. У другій половині травня вони розпочали бойові дії проти шляхти з Барської конфедерації. Після придушення Коліївщини Значко-Яворський усунений російським урядом від церковних справ. 93-річний Мельхіседек помер у Глухівському Петропавлівському монастирі 14 червня 1809 року.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру