Козаки розпочали збір коштів на пам’ятник Гонті і Залізняку

Дата: 11.06.2012
Автор:

9 червня в місті Умань на Черкащині на відзначенні 244-ї річниці з початку повстання на Правобережній Україні під проводом Івана Гонти та Максима Залізняка зібрали 3000 грн на спорудження пам’ятника очільникам гайдамаків, повідомляє Gazeta.ua.

Заходи проходили біля пам’ятного каменю Гонті та Залізняку неподалік уманського центрального ринку. Тут зібралося більше 300 представників Українського козацтва з усіх областей країни. До козаків приєдналися представники опозиційних партій.

На цьому місці більше 40 років тому мали збудувати меморіал загиблим козакам. За словами активістів, козаки та громадські організації неодноразово зверталися до міської влади з пропозицією спорудити тут пам’ятник, але відповіді так і не отримали. Меморіал досі не спорудили.

В Умань разом з козаками приїхав письменник Василь Шкляр.

“Нема Гонти, немає Залізняка, і пам’ятника немає, – заявив письменник. – Вороги не дають нам поставити тут пам’ятник. Я сподіваюся, що ми прокинемося і підемо на вибори одностайно. Опозиція – це не партії, це народ, це люди, це козаки”.

Зібрати кошти на спорудження пам’ятника закликав всіх голова Уманського “Фронту Змін” Максим Поляков. На завершення промови він вніс першу тисячу на спорудження монументу.

“Я українець і виріс в незалежній Україні, – сказав під час виступу Поляков. – Я хочу, щоб велична постать Івана Гонти стояла тут на цьому місці, тому я відкриваю рахунок і вношу першу тисячу гривень для будівництва пам’ятника Івану Гонті в Умані”.

Разом з Поляковим гроші на будівництво пам’ятника вніс і київський скульптор Ігор Зарічний, який зробив проект монумента уманським героям ще 10 років тому.

“Ми разом з Олександром Тузом ще 10 років тому зробили проект уманського пам’ятника, – розповів Ігор Зарічний. – За проектом тут має стояти Гонта і Залізняк. Він у нас і досі лежить, навіть сьогодні із собою привезли. Не раз приїжджали в Умань, але результату не було. Тут цього зробити не дають.Також треба поставити меморіал в Холодному Яру”, – зазначив він.

Богдан Легоняк, завідуючий філіалом “Холодний Яр”, запропонував відзначати річницю повстання як загальнодержавне свято.

“Цей захід має велике значення для кожного українця, – розповів пан Легоняк. – Відповідно все має проводитися на всеукраїнському рівні, хоча розумію, що при цій владі це неможливо. Героїв треба пам’ятати. Пам’ятнику бути”.

Під час святкування посвятили у козаки близько двох десятків хлопців та дорослих чоловіків, які пройшли випробний термін і показали себе гідним українцями. Під час посвяти претенденти у козаки повторили слова присяги, а потім цілували шаблю, хліб і православний хрест.

 Gazeta.ua


Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру