По всій Україні – мітинги проти “мовних змін”

Дата: 05.06.2012
Автор:

Більш як тисяча людей зібралися біля будівлі Львівської обласної держадміністрації та облради на мітинг проти ухвалення законопроекту про основи державної політики.

Люди тримають в руках прапори політичних партій, ікони та плакати, зокрема, “Омоскаленню України – ні!”, “Любіть Україну, або забирайтеся геть!”, “Щоб не втратити мову, деяким потрібно вкоротити язика!”.

Заяву про те, що парламент прийняв у першому читанні законопроект, присутні зустріли криками “Ганьба!” і “Банду – геть!”.

Виступаючий з трибуни профспілковий лідер Андрій Соколов заявив, що у відповідь на ухвалення цього законопроекту, потрібно вживати більш рішучі дії і закликав до створення страйкових комітетів на підприємствах і ВНЗ.”Йдеться про виживання нації, і ні про які компроміси тут не може йтися”, – наголосив він.

Водночас, у Донецьку на мітинг проти ухвалення мовного закону вийшли близько 50 осіб.

Більш ніж 50 учасників акції, які представляють різні громадські організації, а також студенти, прийшли до ОДА з державними прапорами та великим транспарантом, на якому написано “Займіться ділом!”, а також з плакатами: “Верховна Рада – 5-та колона”, “Наскільки стане дешевим газ російською?”, “Партія регіонів – ганьба Донбасу” та ін.

Акція почалася з демонстрації театралізованого дійства, головними учасниками якого стали персонажі головних ініціатиорів мовного законопроекту.

У свою чергу, депутати Івано-Франківської облради близько 9:00 провели в Маріїнському парку виїзну сесію, на якій було прийнято заяву “про недопущення прийняття другої державної мови в Україні. В самому ж Івано-Франківську на площі біля будівлі обладміністрації у вівторок близько 200 людей мітингували проти прийняття законопроекту народних депутатів фракції Партії регіонів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка “Про основи державної мовної політики”.

Пікетники тримали в руках транспаранти “Верховній зРаді – не довіряємо”,”Без мови – немає нації”, “Окупанти-українофоби – геть з Верховної Ради!”, “Конституція – закон для всіх!”, “Захистимо Україну – забезпечимо майбутнє!”, а також державні прапори, прапори політичних партій ВО Батьківщина та ВО Свобода, а також прапор Всеукраїнського товариства Просвіта імені Тараса Шевченка.

“Якщо законопроект не знімуть з розгляду, ми будемо закликати народ до протестних акцій, до нового Майдану, тому що іншого шляху немає”, – заявив у коментарі журналістам один з організаторів акції депутат Івано-Франківської облради, голова Івано-Франківського обласного відділення Всеукраїнського товариства Просвіта ім. Т.Шевченка Степан Волковецький.

У Черкасах на Соборній площі під вікнами ОДА декілька десятків протестувальників проти “мовного” закону розгорнули найбільший в Україні синьо-жовтий прапор. Попри те, що ініціатором мітингу було оголошено громадську організацію “Воля ХХІ”, на площі виставлені палатки та розгорнуті прапори і опозиційних партій, зокрема “Батьківщини” та ВО “Свобода”.

У Харкові напередодні Окружний апеляційний суд Харківської області заборонив двом групам громадян проводити рознесені в часі і просторі акції.

Однак о 9 ранку біля будівлі ХОДА зібралися активісти Свободи. Суд напередодні заборонив їм збиратися на площі Свободи (Дзержинський район), але рано вранці юристи Свободи надіслали повідомлення до міськради про проведення акції перед будівлею Обласної адміністрації (Київський район).

Міліція була змушена визнати законність проведення мітингу під стінами ХОДА.

Нагадаємо, сьогодні, 5 червня, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про мови, авторами якого стали регіонали Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко. За ухвалення даного рішення проголосували 234 народних депутати.

Розгляд законопроекту супроводжувався багатотисячними масовими акціями під стінами Ради. Крім того, біля будівлі парламенту зосереджена велика кількість співробітників правоохоронних органів.  Cпецпідрозділ Беркут навіть застосовував сльозогінний газ до активістів, які намагалися прорватися через огорожу до Верховної Ради.

За матерiалами: Українські новини, УНІАН, Інтерфакс-Україна

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру