Відзнач День Героїв і запали «свічку пам’яті за отаманом»!

Дата: 23.05.2012
Автор:

Ще сім десятиліть тому Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку, 23 травня відзначати День Героїв. Цього дня ОУН закликала згадати всіх тих, хто поліг за нашу землю: від лицарів-дружинників Київської Русі і козаків Гетьманської доби – до січових стрільців і вояків Армії УНР та УПА. Днем Героїв визначили 23 травня, тому що саме цього дня 1938 року у нідерландському Роттердамі загинув від рук агента-енкаведиста комендант УВО і голова Проводу ОУН Євген Коновалець. Постановою Другого Великого Збору ОУН також обумовлювався вибір місяця травня як такого, коли «загинули кращі сини України ХХ століття» – окрім Коновальця називалися прізвища Миколи Міхновського та Симона Петлюри.

До здобуття Україною Незалежності День Героїв святкували підпільно. Вперше широкого розголосу свято набуло 20 років тому – 1992-го. На сьогодні свято на офіційному рівні відзначається лише на Галичині. Національно-патріотичні організації поки безуспішно домагаються визнання Дня Героїв офіційним святом держави.

Нинішнього, 2012 року Історичне Товариство «Українська Варта» закликало небайдужих українців на території всієї держави та поза її межами 25 травня о 14.40 год. запалити «свічку пам’яті за отаманом». В цей день і в цей час 1926 року сімома кулями вбивці рука Москви дістала у Парижі очільника Директорії і Головного отамана військ УНР Симона Петлюру. «Українська Варта» закликала обійтися цього дня без символіки партій, а «свічку пам’яті за отаманом» запалити всім свідомим українцям – не зважаючи на політичні та релігійні переконання…

Олег ОСТРОВСЬКИЙ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру