Музей історії Холодного Яру «завів дружбу» з музеєм Олекси Довбуша

Дата: 23.05.2012
Автор:

Отаман «Вільного козацтва Холодного Яру» Олег Островський, який 30 квітня відкрив на чигиринському хуторі Буда неподалік славного Дуба Залізняка Музей історії Холодного Яру, днями побував у Космачі на Івано-Франківщині. В гостях у творця братнього по духу приватного музею – музею ватажка опришків Олекси Довбуша. Творець, очільник і він же єдиний екскурсовод по музею – сивовусий Михайло Дідишин, патріот своїх Карпат і України. В його музеї – понад 500 старовинних експонатів, серед яких предмети гуцульського побуту, зброя і рідкісні предмети часів повстання опришків. Господар колиби-музею показує туристам навіть рештки рушниці, про яку розповідає, що з неї було вбито Довбуша та сокиру-«бартку», про яку кажуть, що нею Довбуш скарав братів Мокарначів з Микуличина. На лезі сокири – дата «1734!. На одному із 12 старовнних перстнів колекції пана Дідишина теж є дата – «1724». Найунікальніше ж – те, що експозицію розміщено у достеменно саме тій хаті-зимівнику, де Штефан Дзвінчук застрелив Олексу Довбуша (за переказами – срібною кулею). Її Михайло Дідишин ще у 1970-х роках перевіз на своє подвір’я, вмовивши директора радгоспу збудувати нову, більшу хату бабці, яка доживала в віку в Дзвінчуковому зимівнику.

Розмова тривала довго. Михайло Дідишин і Олег Островський ділилися баченням того, якою має бути робота по збереженню історичної спадщини. Пан Дідишин порадів, що новий музей з’явився у настільки знаковому для українців місці, як Холодний Яр.

До слова: це вже не перший подібний візит Олега Островського на Івано-Франківщину. Торік восени він побував у Музеї Степана Бандери в Старому Угринові, розташованому на батьківському дворищі очільника ОУН. Зустрічав тоді директор музею Степан Лесів – і спілкування було так само корисним для обох. До речі, цьогоріч, коли в Холодному Яру відкривався музей, молоді івано-франківські патріоти привезли землю з дворища музею Степана Бандери – в край, де воювали козаки Холодноярської республіки, на яку пізніше рівнялися бійці УПА…

Петро ДОБРО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру