9 травня 1945 року останній головнокомандувач УПА зустрів… в Умані на Черкащині

Дата: 09.05.2012
Автор:

Таким Василь Кук був наприкінці Другої світової. Та для нього війна тоді ще не скінчилася...

Є цікава деталь у біографії того, котрого навіть енкаведисти у своїх мемуарах називали “останнім із могікан” і “ворогом, гідним поваги”. Хоча книжки радянських часів нав’язливо розповідали про “бандерівців”, як про тих, хто воював лише на Західній Україні, та 9 травня 1945 року той самий Василь Кук, який став останнім головнокомандувачем УПА, зустрів у самому центрі України, на Черкащині – в Умані, у бойовому підрозділі УПА-Південь.

Ось як він сам про це згадував: “Того дня (в Умані) ми випустили дві листівки – від імені УПА і Романа Шухевича та від імені ОУН. Листівки містили вітання – всім жителям України з перемогою над фашизмом. Там ще підкреслювалося, що водночас із гітлерівським імперіалізмом потрібно перемагати й імперіалізм комуністичний. Ми зверталися до бійців Червоної Армії – нагадували, що боролися з ними проти фашистів плечем до плеча і закликали їх повернути зброю проти експлуататорів з більшовицької номенклатури”.

Через п’ять років після цього Василь Кук очолив повстанську армію і був останнім її головнокомандувачем – до травня 1954 року, коли його схопили разом із дружиною…

 

 

www.pres-centr.ck.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру