Сьогодні минає 92 роки від дня загибелі Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупаки. Масштабні заходи на його вшанування відбудуться 29-30 квітня

Дата: 12.04.2012
Автор:

12 квітня (за н. ст.) 1920 р. у бою з більшовиками на хуторі Кресельці загинув Головний отаман Холодного Яру Василь Чучупак. 28 жовтня 1995 р. на цьому місці Всеукраїнське політичне об’єднання “Державна самостійність України” поставило пам’ятний знак.

Василь Чучупак користувався надзвичайним авторитетом серед населення, на території Черкащини, що найдовше протрималася вільною від окупації більшовиків. Для його нейтралізації ЧК розробило спецоперацію по ліквідації повстанського отамана.

 12 квітня 1920 року отамани Холодного Яру з’їхалися на нараду у лісничівку на хуторі Кресельці (зараз в складі села Мельники, Чигиринського району), що при дорозі з Мельників на Мотрин монастир, з метою визначити дату повстання проти Совєтської влади. Схоже на те, що чекісти знали про цей з’їзд (а можливо і ініціювали його), адже при наближені до хутора на загін Чучупаки з лісу несподівано напали. Потрапивши у чекістську пастку, на самому хуторі був оточений та загинув.

Похований у рідному селі. Могила збережена і впорядкована.

З квітня 1996 р. патріотична громадськість вшановує на Кресельцях і

в Мельниках козаків і старшин полку гайдамаків Холодного Яру.

Заходи проходять під егідою Історичного клубу “Холодний Яр”. Сьогорічні вшанування відбудуться в останні два дні квітня

 

29 квітня 2012 р., в неділю, о 12.00 в селі Соснівка Олександрівського району Кіровоградської області буде відкрито пам’ятник хліборобам Соснівки, Девятки, Скаржинки і Тирнавки, які загинули післяжнивної пори 1920 року від шабель червоного ескадрону (при нинішній трасі Київ – Знам’янка, поворот на Соснівку). Автор пам’ятника – Дмитро Бур’ян (Черкаси). Побудову пам’ятника здійснено коштом Холодноярської ініціативи за участю Історичного клубу “Холодний Яр”. У цей же день, о 15.00, відбудеться покладання квітів до пам’ятника чорноліському отаманові Пилипові Хмарі в с. Цвітне Олександрівського району Кіровоградської області.

30 квітня, у понеділок (вихідний день!), о 11.00, в центрі села Мельники Чигиринського району Черкаської області розпочнуться вшанування Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, козаків та старшин полку гайдамаків Холодного Яру.

У програмі вшанувань – покладання квітів на могилі Василя Чучупака та братській могилі холодноярців на кладовищі села Мельники, меморіальний мітинг біля пам’ятника Героям Холодного Яру та пам’ятника Юрію Горлісу-Горському (в центрі с. Мельники, біля школи), реконструкція бою холодноярців з більшовиками (100 мправоруч від дороги Мельники – Кресельці,1,5 кмвід місця проведення мітингу), покладання квітів до меморіалу Холодноярським героям на хуторі Кресельці (біля Креселецького лісництва), освячення зброї та прапорів на берегах Гайдамацького ставу (неподалік Мотриного монастиря, табличка “Монастирський став”), поминальний обід, екскурсія до дуба Максима Залізняка.

Запрошуємо до участі членів Історичного клубу “Холодний Яр”, патріотичних організацій, козацьких товариств, військово-історичних клубів, партій, журналістів, народних депутатів усіх рівнів, читачів “Незборимої нації”, “Шляху перемоги”, “Літературної України”, “Козацького краю”, “Української літературної газети”, “Українського слова”, “Свободи”, “Української газети”, “Нації і держави”, всіх небайдужих. Запрошуємо українські телеканали висвітлити меморіальні заходи в Холодному Яру.

Співорганізаторами урочистих вшанувань у Холодному Яру виступають Історичний клуб “Холодний Яр”, Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, ГО “Вільне козацтво Холодного Яру”, Холодноярська ініціатива, Товариство “Чорні запорожці” та готельно-ресторанний комплекс “Дикий хутір”. Якщо й інші об’єднання, партії, товариства та фізичні особи виявлять бажання бути офіційними співорганізаторами заходів у Холодному Яру, то мають внести благодійні внески на організацію урочистостей. Назви організацій та прізвища благодійників і суми пожертв будуть оприлюднені в окремому комюніке.

У заходах візьме делегація Львівської обласної ради на чолі з її головою Олегом Панькевичем.

До зустрічі в Холодному Яру!

 

Довідки: 098-00-26-994 (Петро), 066-270-20-98 (Максим),

066-709-83-16 (Владислав).

 

Історичний клуб “Холодний Яр”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру