У битві біля Сутеня дружина Мономаха і Святополка ущент розбила війська 20 половецьких ханів

Дата: 04.04.2012
Автор:

1103 року ранньою весною союзна рать руських князів рушила в степ. Розрахунок був зроблений на ослаблення половецької кінноти. Після довгої зими коні не встигли ще набрати сил, російське ж воїнство включало в себе крім княжих дружин і великі сили ратників- піхотинців. Піше військо рухалося по Дніпру на човнах, кавалерія йшла паралельно. Потім армія повернула вглиб степів. Вирішальний бій кампанії відбувся 4 квітня біля містечка Сутень. Мономах і Святополк розгромили половців, хан Урусобу і 19 інших князів були убиті в цій битві …
На початку XII століття головною проблемою на Русі були половці. Їх натиск посилювався. Ще в 1060-х роках вони прийшли в Придніпров’я, до кордонів Русі, з глибини степів. Половці прогнали печенігів на захід і зайняли всі причорноморські степи – до Дунаю. У 1068 році вони розгромили об’єднані дружини руських князів на річці Альті і облавою рушили по прикордонних областях. Населення в паніці рятувалося за стінами міст.
Серед російських князів йшли чвари, і скривджені йшли до половців, щоб наводити на Русь кочове орду. Спустошливі набіги слідували один за іншим, «тоді по Руській землі рідко ратаї гукали, але часто ворони крякали, ділячи собі трупи». Князі будували укріплення вздовж кордонів: довгі рови і вали. Але половці проривалися знову і знову. Селяни знімалися і йшли на північний схід, в ліси – подалі від хижих кочівників. Останню лінію оборони на лівобережжі Дніпра тримав переяславський князь Володимир Мономах. У 1101 році з половцями було укладено мир. Сторони обмінялися, як годиться, заручниками, Русь зобов’язалася платити величезну данину.
Мир протримався недовго. Половці продовжили набіги. Незважаючи на чвари серед князів, Мономаху вдалося розпочати об’єднання військових сил проти ворогів. Він переконав князів перестати платити половцям данину і не чекати чергового набігу, а нанести упереджувальний удар. Питання упирався лише в терміни.
В тодішньому Придніпров’я товщина сніжного покриву перевищувала 40 сантиметрів. Тому між Дніпром і Азовським морем зимове кочування було неможливе. Худоба потребувала сіна, а навесні – тривалої підгодівлі після голодної зими. Ось чому Мономах наполягав на виступі навесні, поки половці не вийшли на літні пасовища і досхочу не нагодували коней. Князь Святополк заперечував: він не хотів відривати смердів від весняних польових робіт і губити їх коней.
Мономах виступив з короткою, але яскравою промовою: «Дивно мені, дружино, що коней шкодуєте, якими орють, а чому не подумаєте про те, що ось почне орати смерд і половець, приїхавши, застрелить його стрілою, а коня його забере, а в село його приїхавши, візьме дружину його і дітей його, і все його майно? Коні вам шкода, а самого не шкода чи що? »І нічого не змогла відповісти дружина Святополка. І сказав Святополк: «Ось я готовий вже».
Російське військо виступило. До нього увійшли дружини всіх відомих руських князів. Не прийшов лише Олег, князь Чернігівський, зіславшись на хворобу.
Копита топтали квітучий степ. Піхота пливла по Дніпру на човнах. На порогах біля Xортиці вивантажилися. Військо йшло Диким полем чотири дні і прийшло на Сутень. Так тоді називалася нинішня річка Молочна. Половці стали радитися. Більш досвідчені пропонували просити світу, хто молодший, рвалися в бій. І він відбувся – в день 4 квітня 1103 року.
Передовий загін половців був оточений і перебитий. Тим часом підійшли основні сили. «І рушили полки половецькі, як ліс, кінця їм не було видно, і Русь пішла їм назустріч», – пише літописець. Але не було свіжості у бігу зголоднілих половецьких коней, не зуміли половці нанести свого знаменитого стрімкого удару. Русичі мчали назустріч. Половці не витримали натиску і звернулися назад. Їх військо було розсіяне, 20 ханів полягло під руськими мечами. Один, хан Белдюзю, потрапивши в полон, пропонував за себе золото, срібло, коней і худобу. Але Володимир «не купився»: «Багато разів підписували ви з нами договори про світ, а потім ходили воювати на руську землю; навіщо ти не вчив синів своїх і рід свій не переступати договору і не проливати християнської крові? Так будь же кров твоя на голові твоїй ». Хана убили, а тіло його розрубали на частини.
Руські вершники на ситих конях рубали втікаючих, не несучи втрат. Після чого були розграбовані «вежі» (зимарки). Переможці звільняли полонених, відганяли до себе табуни коней, стада овець і верблюдів. «І повернулися на Русь з полоном великим і зі славою, і з перемогою великою».
Це була перша велика перемога русичів у глибині степу. Правда, до основних становищ половців вони так і не дійшли. Але все ж на три роки затих степ, і припинилися набіги.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру