На Кіровоградщині історичному клубу “Холодний Яр” чинять перешкоди у вшануванні пам’яті загиблих за Волю

Дата: 29.03.2012
Автор:

 

Проект пам’ятника роботи скульптора Дмитра Бур’яна

29 квітня ц. р. у рамках щорічних вшанувань борців за Українську державу Історичним клубом «Холодний Яр» на Кіровоградщині заплановано встановлення на території Соснівської сільської ради пам’ятного знаку хліборобам Соснівки та навколишніх сіл, які загинули післяжнивної пори 1920 року. Напис на стелі буде такий: “На пам’ять про хліборобів Соснівки, Девятки, Скаржинки і Тирнавки, які у вересні 1920 р. підняли повстання проти більшовиків і загинули під шаблями червоного ескадрону”. Побудову пам’ятника здійснено коштом клубу «Холодний Яр». Автор пам’ятника – Дмитро Бур’ян (Черкаси).

Звернувшись до місцевої сільської ради щодо сприяння та участі у відновленні справедливості до невинних жертв – дідів і прадідів сучасних мешканців цих сіл, «Холодний Яр» несподівано для себе зіштовхнувся з перешкодами, які виникли у справі встановлення пам’ятного знака.

Ось як про це розповідає президент Історичного клубу “Холодний Яр”, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України Роман Коваль: «Ми вражені і вважаємо неправомірною відмову сільського голови Л. Лебідь у листі на ім’я президента Історичного клубу “Холодний Яр” від 28 березня 2012 р. за №69.

Лариса Лебідь покликається на ст. 19 розділ III Закону України “Про доступ до публічної інформації”, в якій, як вона стверджує, начебто зазначено, що “проекти нормативно-правових актів рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш, як за робочих 20 днів до дати їх розгляду з метою прийняття”.

Сільський голова пише: “В зв’язку з тим, що ваш лист №468 від 21.03.2012 надійшов до Соснівської сільської ради 22.03.2012 “Про встановлення пам’ятника” на чергову сесію, яка відбудеться 30.03.2012, винести неможливо”. Дивно, але шановний голова забула, що перший лист до неї було скеровано 16 лютого 2011 р., (вих. №447), тобто за 42 дні до початку сесії. На цей лист сільський голова досі не відповіла. За дату відліку сільський голова чомусь бере лист від 21 березня 2012 року”.

Чому в Україні і на 21-у році Незалежності бажання вшанувати пам’ять героїв визвольної боротьби викликає такий спротив? Ситуація навколо вшанування українських повстанців на Кіровоградщині набуває всеукраїнського лозунгу. «Козацький край» буде оперативно інформувати своїх читачів про наступний розвиток подій.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру