Екс-директор Архіву СБУ Володимир В’ятрович вважає, що правда про УПА об’єднає Україну

Дата: 28.03.2012
Автор:

Володимир В'ятрович

Історик, екс-директор Архіву СБУ Володимир В’ятрович вважає, що правда про УПА важлива для України. На його думку, вона здатна об’єднати всю країну. Про це В’ятрович заявив під час чату на сайті видання «Главред».

На питання, чи вірить він, що колись Схід і Захід однаково оцінюватимуть цю сторінку історії і вона не буде однією з дражливих тем, яка розколює країну, історик підкреслив, що історія УПА – невід’ємний елемент нашого минулого.
«Це період найвищого розвитку українського визвольного руху, коли учасниками були сотні тисяч українців. Переконаний, що повстанцями, які боролися проти двох тоталітарних режимів і підняли на щит гасло “Свобода народам, свобода людині”, можуть пишатися не тільки українці, а й представники інших європейських націй », – підкреслив В’ятрович.
«Я вірю, що Схід і Захід однаково оцінюватимуть цю сторінку історію тоді, коли вона буде належним чином досліджена», – висловив свою думку історик.
«Правда про УПА об’єднає Україну, адже сьогодні її розколюють міфи і стереотипи, створені радянською пропагандою», – підкреслив В’ятрович.
На територіях, де діяли українські повстанці, і де люди безпосередньо зустрічалися з ними, їх вже давно шанують як героїв. На інших територіях, де про них знають тільки завдяки радянській пропаганді, до них ставляться насторожено. Але ще раз підкреслю, таке ставлення є результатом відсутності інформації », – заявив екс-директор Архіву СБУ.

Раніше «Главред» повідомляв, що В’ятрович заявив: Роман Шухевич і Степан Бандера давно вже стали героями для українців. Одним із свідчень того історик назвав те, що про них складені сотні народних пісень.

 

www.glavred.info

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру