Вінничани вшанували пам’ять сотні безневинних жінок, закатованих більшовиками у березні 1944 року

Дата: 24.03.2012
Автор:

           22 березня 2012 року Вінницька обласна організація Конгресу Українських Націоналістів разом з іншими опозиційними силами вшанувала пам’ять жінок, розстріляних більшовиками у Вінницькому міському парку культури та відпочинку.

Одразу після так званого «асвабаждєнія» 20 березня 1944 року катами НКВД під командою комісара Раппопорта над розритими могилами чоловіків та синів були прилюдно розстріляними близько ста  жінок – свідків розкопок німецькою владою гуртових могил із більш ніж дев’яти тисячами жертв комуністичних репресій 1937-38 років. На запрошення Конгресу панахиду відслужили священики УПЦ КП та УГКЦ, які  під час мітингу-реквієму закликали молодь пам’ятати трагедії українського народу, адже саме вони не дають нам забути, якою дорогоцінною ціною ми отримали нашу волю, та скільки крові було пролито у боротьбі за Україну.

Також на мітингу виступив член обласного проводу Конгресу, ветеран УПА Михайло Климчук, який був свідком тих подій. Шанований чоловік, який переступив 91 рубіж свого життя, розповів присутнім вінничанам жахливу правду, яку вони не могли прочитати у пострадянських підручниках з історії, вказав місця, де бачив напівприсипані тіла вінничан…

На завершення мітингу до громади звернувся  голова Проводу обласної організації Конгресу В’ячеслав Березовський, який у своєму виступі зазначив, що знаходячись на цьому страшному та святому місці маємо не тільки віддавати данину пам’яті полеглим, а і всіма доступними методами протидіяти новітнім прислужникам московського імперіалізму. Жодна влада не може нам заборонити розмовляти українською мовою, слухати українських пісень, пропагувати правдиву історію, показувати особистий приклад іншим, залучати молодь, і таким чином розбудовувати Україну навкруг себе.

Молодіжна референтура  Конгресу підготувала фотозвіт щодо тих подій, презентувала його на мітингу журналістам та всім охочим дізнатися більше про правдиву історію свого міста. Результати не забарились – Конгрес поповнився молодими прихильниками українського націоналізму.

Після мітингу молоді активісти Конгресу Українських Націоналістів з розгорнутими партійними прапорами пройшлися поминальною ходою центром міста, чим зацікавили вінницьку громаду.

 

 

Прес-служба Вінницької ОО КУН

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру