Експерт Центру військово-політичних досліджень: «Розмови про утиски російської мови – пустопорожні. Захисту потребує українська!»

Дата: 24.02.2012
Автор:


Кримський парламент звернувся до Верховної Ради із закликом підтримати законопроект “Про основи державної мовної політики”.

Його внесли на розгляд нардепи -”регіонали” Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко, повідомляє Gazeta.ua.

“Законопроект, поряд зі зміцненням статусу державної мови, спрямований на вільний розвиток і рівноправність усіх національних мов”, – сказано у зверненні.

“Мовне питання в Україні, зокрема в Криму є темою для політичних спекуляцій, – зауважив керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук,  – Насправді ніякої проблеми тут нема. Розмови про утиски російської мови чи про потребу її особливого захисту — це пустопорожні балачки. Варто підійти до будь-якого газетного кіоску, щоб переконатися, що періодичні видання російською значно переважають українські. Захисту якраз потребує українська мова”.

Дві державні мови не можуть консолідувати українське суспільство.

“Радше навпаки — стане подразником для розколу. Я вважаю, що треба заборонити спекуляції на цю тему. У суспільстві такі розмови мають сприйматися як ознака поганого тону. Від чого треба захищати російську мову? Люди вільно спілкуються нею у побуті, мають доступ до російської літератури, без жодних проблем на нашу територію транслюються російські телеканали”.

Прибічники посилення статусу російської мови посилаються на європейську Хартію мов меншин, хоча вона не вимагає запровадження в Україні другої державної мови.

“Там ідеться про захист мов, для яких існують загрози зникнення. Російській нічого не загрожує. Є іще один важливий аспект: якщо вимагати від чиновників знання усіх мов меншин, то вони мають стати поліглотами. Або в кожному державному органі тримати штат перекладачів. Економічно вигідно мати одну державну мову. В Україні це може бути тільки українська”, – підсумував експерт.
Олександр ГУНЬКО, www.gazeta.uа

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру