На Черкащині відзначили 185-річчя філософа Памфіла Юркевича

Дата: 17.02.2012
Автор:

16 лютого виповнилося 185 років з дня народження Памфіла Юркевича – відомого філософа, талановитого педагога.

Народився Памфіл Данилович 1826 року у с. Ліпляве тепер Канівського району. Дід і батько Памфіла були священнослужителями, тож і сам майбутній філософ закінчив духовну семінарію і Київську духовну академію. У 1854–1861 роках він працював у цій академії, аж поки не посів місце професора кафедри філософії Московського університету. Там викладав історію філософії, логіку, психологію, а з 1864 року – педагогіку. З 1869 року і до кінця життя Памфіл Юркевич працював деканом історико-філологічного факультету.

Памфіл Юркевич розвивав християнське вчення про людину як вільну істоту. Він вважав, що волею людини керує її серце. Памфіл Данилович був справжньою зіркою, кумиром студентів і московської публіки. Один з учнів Юркевича – великий російський філософ Володимир Соловйов, писав: “Юркевич був за походженням українець і назавжди зберіг у характері й мові яскравий відбиток свого походження. Індивідуальний характер Юркевича склався, без сумніву, на загальному тлі української натури, їй відповідала його задумливість, заглибленість у себе, чутливість більш інтенсивна, ніж екстенсивна, також впертість і замкненість, що доходила до хитрості. Юркевич мав нахил до тихого обміну думками з небагатьма приятелями. До цих рис треба додати ще одну, теж українську, – особливий вид сконцентрованого гумору. Він смішив мене, сам ледве усміхаючись”. Оптимістичного погляду на життя Памфіла Юркевича не змінило навіть справжнє цькування, яке влаштував йому та його поглядам матеріаліст Микола Чернишевський. Помер великий філософ у жовтні 1874 року.

У рамках відзначення річниці з дня його народження на базі Ліплявської школи відбулася наукова конференція “Памфіл Данилович Юркевич – філософ, педагог”. Створити в Ліплявській школі музейну кімнату відомого земляка – таким було одностайне рішення учасників конференції.

www.pres-centr.ck.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру