Чигиринська фортеця-Резиденція Хмельницького отримала спецвідзнаку оргкомітету «7 чудес України»

Дата: 07.12.2011
Автор:

1 грудня заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, як голова Оргкомітету акції «7 чудес України», взяв участь у церемонії оголошення та нагородження переможців акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», яка проходила у заповіднику Софія Київська.

Ця акція, яка з 2007 року проходить за ініціативи Фонду  Миколи Томенка «Рідна країна», стартувала ще у березні 2010 року. На звання семи чудес в рубриці «замки, фортеці, палаци» претендувало 138 пам’яток з усіх регіонів України. За результатами регіональних презентацій та опитування 100 експертів у галузі туризму, архітектури, історії і культури на другому етапі акції було визначено 21-ого фіналіста акції. До їх числа увійшло 7 кращих замків, 7 фортець і 7 палаців, які з 22 серпня й змагалися за звання семи чудес України.

 До 1 грудня 2011 року на офіційному сайті акції тривало відкрите Інтернет-голосування. Проголосувало біля 38 тисяч людей. До речі, десятку лідерів за версією Інтернет-аудиторії замикає Чигиринська фортеця-Резиденція Богдана Хмельницького.

Паралельно було проведено всеукраїнське опитування експертів, у якому взяли участь члени Оргкомітету акції, представники обласних оргкомітетів, керівники державних інституцій, що опікуються розвитком культури та туризму, представники туристичних операторів, експерти у галузі історії, культури і туризму. Згідно умов акції, саме за результатами Інтернет-голосування та опитування експертів  Оргкомітетом і було визначено переможців акції.

 Саме за сумою Інтернет- та експертного голосування, Оргкомітетом акції було визначено такі 7 чудес України у рубриці «замки, фортеці палаци» (за абеткою): Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця (Одеська обл.); Алупкінський (Воронцовський) палац (Крим); Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельницька обл.); Луцький Верхній замок (Волинська обл.); Митрополичий палац (м.Чернівці); Палац у Качанівці (Чернігівська обл.); Хотинська фортеця (Чернівецька обл.)

 Окрім цього, Оргкомітет акції вирішив нагородити спеціальними відзнаками акції такі об’єкти (за абеткою):

 Бахчисарайський (Ханський) палац (Крим), як унікальний об’єкт культурної спадщини; Олеський замок (Львівська обл.), як визначний об’єкт культурної спадщини; Палац Кирила Розумовського у Батурині (Чернігівська обл.), як визначна пам’ятка української історії; Чигиринська фортецяРезиденція Богдана Хмельницького (Черкаська обл.), як визначна пам’ятка української історії.

 Під час урочистого вручення заслужених нагород  Микола Томенко привітав директорів цих історико-культурних об’єктів, побажав успіхів у роботі та вручив їм пам’ятні дипломи і статуетки переможців акції. «Ті люди, які сьогодні отримали нагороди – це люди, які з щирим серцем на своїх плечах щоденно від побутових проблем і завершуючи стратегічними проблемами, продовжують життя унікальних замків, палаців та фортець», – сказав ініціатор акції.

 Виступаючи, М.Томенко зазначив, що сьогоднішній день, 1 грудня, був вибраний не випадково. «20 років тому Україна зробила свій вибір. Ми зібралися сьогодні, щоб показати український характер, український дух», – наголосив він. «Окрім того, ці статуетки (нагородні – ред.) будуть вручені в унікальному місці, оскільки Софія Київська – це вже визнане українське диво», – додав М.Томенко. Він нагадав, що заповідник став переможцем першої акції «7 чудес України» у 2007 році.

 Микола Томенко назвав акцію «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» успішною і висловив сподівання, що як українські громадяни так й іноземці активніше будуть відвідувати не лише топові відпочинкові місця, а все ж заїжджатимуть в «найкраще, що ми сьогодні маємо: замки, палаци і фортеці України».

 Підсумовуючи, М.Томенко повідомив, що Оргкомітет прийняв рішення про те, що «акція завершилася, але акція триває». «Тому наступний – четвертий етап акції «7 чудес України» буде називатися «7 чудес України: парки України». Він висловив сподівання, що «це дасть можливість нам простимулювати і місцеве самоврядування, і бізнес активніше вкладати і відроджувати українські парки».

 У розмові з журналістами Віце-спікер також розповів, що за підсумками акції Оргкомітет готує видання брошури «7 чудес України: Україна – країна див», що вийде українською, російською, англійською та німецькою мовами. В ній будуть презентовані переможці та фіналісти акції. Дана брошура буде безоплатно поширюватися у дипломатичних представництвах та готелях у період проведення ЄВРО-2012. Окрім того, будуть випущені DVD-диски з програмами про 21 об’єкт-фіналіст акції «7 чудес України», які підготував канал ТВі. Ці диски будуть безкоштовно поширюватися в школах, музеях та бібліотеках України.

www.7chudes.in.ua

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру