Вінницьке козацтво в усі часи рівняється на край Богдана і Тараса…

Дата: 14.11.2011
Автор:

Двадцятиріччя громадського козацького руху у Вінниці відзначили за участі козацької делегації з Черкас, під звуки кобзи і слова думи у виконанні кобзаря з Черкащини Михайла Коваля. В цьому є якась закономірність – адже, зрештою, і сам Вінницький козацький полк носить ім’я легендарного Івана Богуна, який свій славний шлях звитяжця розпочинав козаком Чигиринського полку у складі війська Богдана Хмельницького…

Тож не дивно, що на відкритті святкувань, зразу ж після державного гімну «Ще не вмерла…», у виконанні черкаського кобзаря пролунала пісня про Богуна.
Полковник Вінницького козацтва Володимир Воловодюк підкреслив: «Я бажаю, щоб ми відчували, що ми козацького роду, що в наших жилах тече козацька кров, що у нас є український дух!»

Символічно, що на святі вінничан того дня були присутні делегації козацьких громадських організацій з Черкащини, краю Коліївщини і Хмельниччини і Запоріжжя, славного козаками Січі.

- Поки було козацтво, поки була Україна, зникло козацтво – зникла Україна, – сказав Михайло Коваль, вітаючи присутніх від імені Черкащини. – Нам треба об’єднуватися навколо козацтва. Але і козацтво має бути більш активним. Мені подобається, що сьогодні прийшла молодь. Є надія, що колись ми по справжньому об’єднаємось і будемо сильним народом!

А молоді на святі було дійсно чимало – включно з гостями із Немирівської козацької школи-інтернату, учні якої є членами організації «Подільська Січ»…

« Є така дуже погана прикмета нашого часу – з’являється дуже багато партій, а толку з цього немає, – заявив головний отаман Українського реєстрового козацтва у Вінницькій області, генерал-лейтенант Микола Крижанівський. – Так і в нас – з’явилося козацтво, був гетьман, а потім почався розбрід і сьогодні вже є кілька десятків козацтв різних назв і напрямків. Маємо поєднати всі ці товариства в єдиний рух».

1.Черкаський кобзар Михайло Коваль вітає учасників вінницьких святкувань

2.   Юні козачата демонструють бойовий вишкіл

Іван МЕТЕЛИЦЯ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру