Чигиринський хліб, випечений за старовинними козацькими рецептами, “завойовує” Черкаси

Дата: 19.10.2012
Автор:
Кілограмові “цеглинки” і паляниці з дивним орнаментом, схожим на скіфський чи трипільський, віднедавна з”явилися на прилавках магазинів обласного центру. Раніше цей хліб, який тиждень може пролежати, не черствіючи і не “зацвівши”, вже заполонив полиці магазинів Чигиринщини. Хліб випікає екологічна пекарня, яку відкрив голова фермерського господарства “ЕкоФерма” Олег Островський. Секрет довговічності хліба — у тому, що випікають його з борошна найвищих сортів пшениці за старовинними козацькими рецептами. А орнамент на паляницях — не прикраса, а слід від форм для тіста, які вручну виплітаються з лози.

На місці державного хлібозаводу у Чигирині, який зупинився ще 1992 року — напівзруйнована будівля, схожа на околицю Грозного після Чеченської війни, поміж порожніх стін гуляє холодний вітер. А у приватній пекарні Островського в Тіньках — тепло, як на бабусиній печі і пахне свіжим хлібом. Навіть з вулиці все виглядає надзвичайно по домашньому — стіни заплетені диким виноградом, та й сусідство добре — приватна олійниця того ж таки Островського.

  • У часи нашого дитинства практично всі продукти були екологічно чистими, – каже Олег Анатолійович. – Намагаюся, щоб і нинішні діти харчувалися нормальними продуктами.

У планах — створення разом з іншими фермерами мережі продуктових магазинів, товари в яких були б виключно від виробників Черкащини. Справжні, закуплені у фермерів і селян, молоко і зроблені з них сметана й масло, справжні яйця домашніх курей, справжні домашня олія і хліб…

Пекарня вже нині випікає щоденно по півтори тонни хліба, в найближчих планах — збут від 3 до 5 тонн. Давши місцевому люду десять робочих місць, підприємство невдовзі забезпечить роботу ще двадцятьом. А отже, люди не будуть без хліба ні в прямому, ні в переносному значенні слова…

*Коли ця стаття вже була готова до друку в газеті “Вечірні Черкаси”, на пекарню нагрянула позапланова перевірка. Сказали, що причиною тому… анонімка. Цікаво: відколи це знову повернулася радянська практика “відпрацювань” кляуз, які не мають підпису?! 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру