Вперше в історії міжнародну Комісію зі збереження морських живих ресурсів Антарктики очолив українець

Дата: 05.11.2022
Автор:

Віталій Цимбалюк - український дипломат, колишній посол України в Республіці Чилі очолив Комісію зі збереження морських живих ресурсів Антарктики.

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

Комісія (ККАМЛР) займається питаннями захисту та контролю вилову морських живих ресурсів у регіоні й це вперше, коли її очолює Україна.

Головування України триватиме два роки – до осені 2024 року.

“Чому це важливо для України? Насамперед це можливість відстоювати свої наукові та рибогосподарські інтереси в Антарктиці. Зокрема, створення морських охоронюваних районів (МОР)”, – зазначають у науковому центрі.

Йдеться про Антарктичний півострів, де розташована українська станція “Академік Вернадський”, район Моря Ведделла та Східну Антарктику.

Окрім того, для екологічних, океанологічних та біологічних досліджень у морських водах Антарктики планується залучити українське науково-дослідне судно “Ноосфера”.

“Слід зазначити, що у довоєнні часи вилов в Антарктиці українськими рибалками перевищував весь вилов риби в Чорному і Азовському морях, а також річках України. В умовах війни з росією промисел в Антарктиці залишається для нас єдиною можливістю забезпечити українців власною продукцією”, – зазначають у НАНЦ.

У травні 2022 року українське науково-дослідне судно “Ноосфера”, яке вийшло з Одеси 28 січня, прибуло до Кейптауну. У жовтні 2021 року український криголам James Clark Ross, придбаний у Великої Британії, прибув до Одеси. Потім його перейменували на “Ноосферу”.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру