У обіг запустять ювілейні монети, присвячені 100-річчю Військово-морського флоту України

Дата: 16.04.2018
Автор:

18 квітня Нацбанком України в обіг буде запущена 10-гривнева монета, присвячена 100-річчю створення Українського військово-морського флоту.

Центральною Радою на початку 1918 року було прийнято ряд важливих військово-морських законів, які на той час мали декларативний характер, у тому числі один із найголовніших – `Тимчасовий закон про флот`. 29 квітня 1918 року адмірал М. Саблін – командуючий Чорноморським флотом, ураховуючи настрої більшості українських моряків, офіційно проголосив увесь Чорноморський флот у Севастополі та Криму флотом УНР та наказав підняти український прапор. Цей день став видатним для українського державного флоту та святом українського моря, днем, коли `ціла українська фльота виявила свою приналежність до Батьківщини`.

На аверсі монети розміщено: угорі на матовому тлі: малий Державний Герб України, ліворуч від якого вертикальні написи: УКРАЇНА та номінал – 10 ГРИВЕНЬ; рік карбування – 2018; праворуч на дзеркальному тлі – стилізовані прапор військово-морського флоту України тих часів та абрис військового корабля на хвилях, ліворуч від якого – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети на тлі стилізованих хвиль розміщено напис 100, у нулях якого – роза вітрів (векторна діаграма, яка характеризує напрямки вітру) та тризуб, накладений на якір, по обидві сторони від якого роки: 1918, 2018. Розміщено написи: СТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО (угорі), ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКОГО ФЛОТУ (унизу).

Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Демяненко Анатолій, Дем`яненко Володимир

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру