Василь Шкляр: “Холодноярців вшановуватимемо достойно, коли в державі зміниться погода”

Дата: 07.05.2012
Автор:

  Якщо опозиція зневажить Холодний Яр, то вона буде така сама, як і чинна влада. Таку думку у коментарі кореспонденту Gazeta.ua висловив письменник, автор роману «Чорний Ворон» Василь Шкляр.

За його словами, щоб вшановувати героїв Холодного Яру на вседержавному рівні, “необхідно насамперед змінити погоду в державі”.

“Повинна прийти українська влада. А щоб вона прийшла, повинні прийти люди, які, я сподіваюсь, вже трошки прозріли, на вибори, взяти у руки бюлетені, щоб не брати зброю, і проголосувати за неї”, – уточнив Шкляр.

Письменник наголосив, що боротьба холодноярців 20-х років ХХ століття є “символом української волі, нашої незалежності і боротьби”.

“Національно свідома влада не може не використовувати такий фактор. Хай як цинічно це звучить, але для влади вигідно вшановувати таке явище як Холодний Яр, яке поширилось на всю Україну”, – зауважив літератор.

Шкляр уточнив, що естафету холодноярської боротьби у 40-х роках ХХ століття підхопила у Західній Україні Українська повстанська армія.

“Цілком зрозуміло, що воїни УПА були правонаступниками холодноярців. У них навіть повторюються псевдоніми: Хмара, Гонта, Компанієць, Лютий. Навіть у південній групі УПА начальником штабу був Чучупака родом з Дніпропетровщини. Та ж УПА у 1944 році на теренах Волині сформувала нове з’єднання під кодовою назвою “Холодний Яр”, яке доходило на Житомирщину і Київщину”, – відзначив письменник.

“Були також малі осередки ОУН на Черкащині – у Звенигородці, Умані. У Звенигородці УПА очолювали Сивокінь і Омельченко. Їх у 1942 році німці розстріляли. Це вам доказ того, як “співпрацювала” ОУН із фашистами”, – додав Шкляр.

“Але на той час народ загалом був потоптаний Голодомором, і не було вже таких великих свідомих сил, щоб це перетворилось на масовий рух по всій Україні”, – пояснив письменник.

 

http://gazeta.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру