СБУ заявляє: у Києві ліквідовано диверсійно-розвідувальну групу

Дата: 10.12.2015
Автор:

Квартиру на Оболоні було перетворено на склад зброї

Керівник диверсійно-розвідувальної групи, що діяла в низці міст України, члени якої були затримані в середу в Києві, є громадянином України, повідомив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

“Керівник диверсійної групи є громадянином України”, – повідомив О. Ткачук на брифінгу в четвер у Києві.

Речник СБУ Олена Гітлянська нагадала, що були затримані троє росіян, які входили до групи, четверо українців, ще один диверсант – громадянин України був убитий під час затримання. “Семеро затримані, восьмий убитий”, – сказала вона.

“ДРУ працювало на території України тривалий час… Іншим способом знешкодити їх не було можливості”, – зазначив О. Ткачук.

За словами керівника апарату СБУ, в будинку на столичному житловому масиві Оболонь, де проходила спецоперація, був знищений саме керівник диверсійної групи. О. Ткачук уточнив, що він був громадянином України, неодноразово перетинав кордон РФ, пересувався за трьома паспортами під різними прізвищами.

“Наші дії відбуваються виключно в рамках чинного законодавства. Про затримання громадян РФ повідомлено консульство Росії, їм надані адвокати, тривають слідчі дії… Зараз перевіряється кілька версій, і одна з них, яку слідство не виключає – що затримані громадяни РФ також пов’язані з російськими спецслужбами”,- додав він, зазначивши, що російські спецслужби активізували свою діяльність, намагаючись дестабілізувати ситуацію в мирних містах.

За його словами, під час обшуків у диверсантів були вилучені 8 саморобних вибухових пристроїв, начинених засобами ураження. О. Ткачук наголосив, що якщо б вони спрацювали, жертв серед мирного населення не вдалося б уникнути. Ще на одній квартирі, де також проходили затримання (громадян РФ) і обшук, було виявлено ще 23 саморобних вибухових пристрої, близько 2000 патронів, гранатомет, більше 40 ручних гранат, автоматичну зброю.

За словами О. Гітлянсько, загиблий співробітник спецпідрозділу СБУ “Альфа”, дістав смертельних поранень, “фактично рятуючи життя семирічному хлопчику, батько якого, на жаль, приєднався до диверсійної терористичної організації, яка готувала в Києві, Харкові та інших містах низку резонансних терактів”. “Батько дитини був членом ДРУ, зараз перевіряється причетність (до ДРУ – ІФ) і матері дитини… Виходить, що дитина постійно була з ними, небезпека була дуже висока, тому ми не могли вчинити інакше… Тому про прорахунки при проведенні операції  тут не йдеться”, – зазначила вона.

“На той момент дитина фактично була заручником у руках диверсантів”,- додав у свою чергу О. Ткачук.

За його словами, СБУ реагувала на можливу загрозу мешканцям будинку на Оболоні. “Перед тим, як розпочати захоплення терористів, членів ДРУ, наші співробітники мали вивезти у безпечне місце дитину. Один з терористів відкрив вогонь з автоматичної зброї та поранив одного з наших співробітників, один перебуває в стабільному стані, на жаль, другий співробітник дістав поранень, несумісних з життям”,- сказав він.

Керівник апарату СБУ уточнив, що спецоперація відбувалася вночі та вранці у четвер. “Сьогодні вранці затримано ще одного”,- розповів він.

За його словами, одного фігуранта ДРУ затримали в Харкові. “У слідства є докази його причетності до встановлення вибухового пристрою 6 грудня біля приміщення Київського суду в Харкові”,- поінформував керівник апарату СБУ.

О. Гітлянська також повідомила, що можна сказати про те, що ДРУ готувало низку терактів у Києві, а детальнішої інформації слідство наразі не розголошує.

http://fakty.ictv.ua/

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру