У Горлівці на Донбасі відкрили музей поета-дисидента Василя Стуса

Дата: 19.10.2013
Автор:

У Горлівці Донецької області офіційно відкрили музей поета й дисидента Василя Стуса в новому приміщенні.

Перша зала музею присвячена, насамперед, репресіям у СРСР. Експозицію відкриває широке полотно із зображенням українських храмів та майже 300 важливих для історії країни постатей, серед яких Симон Петлюра, Дмитро Донцов та Степан Бандера. І це на Донбасі!

Навпроти розташована Стіна пам’яті, на стендах якої – факти про три етапи репресій: 1932–1933, 1934–1957 та 1965–1985 років.

Квадратний стовп посеред експозиції – своєрідний меморіал пам’яті жертвам тоталітарної системи: тут розміщена історична інформація про репресії, “трійки” тощо, а ще – короткі відомості про репресованих горлівчан.

В іншій кімнаті – багато фото і документів Стуса, на столах-вітринах можна ознайомитись із матеріалами про різні аспекти життя поета. Представлені унікальні документи: автобіографія та трудова книжка Стуса, класний журнал з горлівської школи № 23, де він працював.

Ще триває оформлення макета камери, де сидів поет, а у “Стусовій” залі поки залишається порожньою одна стінка: “Сюди розмістимо матеріали, присвячені Тарасові Шевченку. Між поетами часто проводять паралелі, їхні долі схожі”, – пояснює Олександра Просяннікова, кураторка музею.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру