Археологи готуються до пошуку поховання гетьмана Сагайдачного на території Києво-Могилянської академії

Дата: 06.11.2023
Автор:

Археологи організують дослідження на території Києво-Могилянської академії у столиці. Про це розповіли у київській мерії.

Там зазначили, що розвідувальні археологічні дослідження стосуватимуться розміщення фундаментів пам’ятки “Залишки Богоявленського собору Києво-Братського монастиря”.

Пам’ятку минулого року за зверненням комунального закладу “Центр консервації предметів археології” занесли у список об’єктів культурної спадщини Києва, а цього року – у Державний реєстр нерухомих пам’яток України, зауважили у Департаменті охорони культурної спадщини.

“За однією з гіпотез, під час спорудження мурованого Богоявленського собору поховання гетьмана Петра Сагайдачного було перенесене. Археологічне вивчення залишків собору зможе допомогти визначити розташування могили славетного гетьмана”, – йдеться у повідомленні КМДА.

У мерії нагадують, що цегляний Богоявленський собор спорудили у 1690-1695 роках, як головний храм Києво-Братського монастиря. Його згадують у більшості путівників 19-го – початку 20-го століть. Вважався одним із найбільш яскравих взірців барокових гетьманських храмів, який зображали на поштових листівках та світлинах. Його знищили у 1936 році.

Собор пов’язують з іменами двох українських видатних гетьманів: Петра Сагайдачного та Івана Мазепи.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру