В честь ювілею знаменитого золотонісця вийде друком репринтне видання його самовчителя гри на кобзі та бандурі

Дата: 01.11.2023
Автор:
З1 жовтня виповнилося рівно 140 років від дня народження відомого громадського, земського, культурно-освітнього діяча, поета і бандуриста Михайла Злобинця (Домонтовича), пише “Козацький край”.
Про ювілей видатного діяча української культури нагадав журналіст “Урядового кур’єра” Віктор Козоріз, який розповів про підготовку до друку черкаськими і харківськими науковцями унікальної книги, присвяченої Злобинцю-Домонтовичу – з включенням до неї репринтного видання самовчителя гри на кобзі та бандурі.
Віктор Козоріз наголошує: життя і творчість митця були тісно пов’язані із Золотоніщиною – недаремно він і псевдонім “Домонтович” обрав – в честь одного з населених пунктів тодішнього Золотоніського повіту.
“Тут він народився і виріс, сюди повернувся після закінчення Київського університету і тривалий час викладав в Золотоніській хлоп’ячій гімназії, – пише Віктор Козоріз. – Одночасно Михайло Олександрович проводив серед місцевого населення велику просвітницьку і громадську роботу, як гласний Золотоніського повітового земства, засновник і керівник місцевої “Громади”, а потім – “Просвіти” та інших громадських організацій.
Як на мене, це була непересічна постать не лише в масштабах Золотоніщини, а й усієї України. Такої ж думки дотримуються дослідники життєвого і творчого шляху М.О. Злобинця Оксана Медалієва та Лариса Синявська, які видали про нього книжку “Бандури пісня недоспівана…” і сприяли відкриттю меморіальної дошки на будинку колишньої хлоп’ячої гімназії в місті Золотоноша.
Великий внесок у дослідження життя і творчості Михайла Злобинця зробив відомий бандурист Віктор Мішалов (Австралія). Мені довелося досліджувати діяльність Михайла Олександровича як гласного Золотоніського повітового земства та комісара освітніх справ Золотоніського повіту часів УНР. Це дійсно була яскрава і непересічна особистість. І дуже добре, що ім’я Михайла Злобинця (Домонтовича), репресованого у 30-х роках, нарешті повертається на рідну землю.
Як відомо, в місті Золотоноша є вулиця, яка носить ім’я Домонтовича. Це був творчий псевдонім, під яким Михайло Злобинець часто друкував свої статті та вірші. Було б добре уточнити цю назву, бо не всі золотонісці знають, що Домонтович і Злобинець – одна й та ж особа”.

Обкладинка книги, що готується до друку

Нині харківський видавець Олександр Савчук готує до друку книгу “Просвітник та бандурист Михайло Злобинець”, до якої увійде і репринтне видання його “Самонавчителя гри на кобзі або бандурі” (виданого друком в Одесі у 1913 році), з нотами і текстами пісень. Книга вийде за підтримки Золотоніської міської ради, а її презентація відбудеться орієнтовно 21 листопада, на День Свободи і Гідності.
До реалізації проєкту долучилися бібліотекарі, історики та краєзнавці з Черкас та Харкова, зокрема  Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка, Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Григорій Голиш, Валентин Лазуренко, Віта Ямборська, Ірина Тернова та Центр українських студій і краєзнавства ім. П.Т. Тронька Харківського національного університету ім. В.Н.Каразина .

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру