На Чигиринщині презентовано проєкт «Холодний Яр – земля вільних: 2.0»

Дата: 20.10.2023
Автор:

19 жовтня 2023 р. в Медведівському краєзнавчому музеї НІКЗ «Чигирин» (с. Медведівка, Черкаська обл.) відбулася презентація проєкту «Створення експозиції «Холодний Яр – земля вільних: 2.0».

Потреба оновити експозицію Медведівського краєзнавчого музею, перетворивши його на сучасний музей національно-визвольної боротьби в Холодному Яру, постала давно.

Холодноярщина – унікальний куточок України, де відбулося багато визначних подій, що стали знаковими для розбудови української державності. Тут розташована значна кількість пам’ятних місць і пам’яток культури та природи, які пов’язані з героїчною боротьбою за волю і честь українського народу, за незалежність нашої держави. Саме це зумовило сприйняття поняття «Холодного Яру» як символу волі й незламності.

Тож оновлена експозиція має знайомити відвідувачів з національно-визвольною боротьбою у Холодноярському краї в різні історичні епохи, оповідати про звитягу і подвиги героїв Холодноярщини, розкривати їх вплив на сьогодення.

Дякуючи підтримці Українського культурного фонду це вдалося зробити протягом 2021-2023 рр.

У 2021 р. було реалізовано проєкт «Холодний Яр – земля вільних», в рамках якого було створено експозицію, присвячену подіям Козаччини, Гайдамаччини, Української революції 1917-1921 рр. (діяльність Холодноярської організації) на території краю.

Презентована нині експозиція є органічним продовженням створеної у 2021 р. і присвячена новітній історії Холодного Яру – від 30-х рр. ХХ ст. і до сучасності.

Під час презентації менеджерка проєкту Яніна Діденко розповіла про проєкт та подякувала всім причетним до створення експозиції.

В новоствореній експозиції представлені предмети, що розповідають про події Голодомору 1932-33 рр., репресії, рух спротиву в роки ІІ Світової війни, Майдани 2004 р., 2013-2014 рр., боротьбу супроти агресії рф з 2014 р. до сьогодення. Серед найцікавіших – колекція фото, що представляють Медведівку напередодні Голодомору, настінне дзеркало із листами періоду ІІ Світової війни, які зберігалися за ним, щоденник чигиринки-остарбайтерки Марії Рясик, карта зони бойових дій 49 ОСБ «Карпатська Січ» з 5.04.22 по 12.09.22 р., уламки крилатої ракети, випущеної по Чигиринщині 16.07.2022 (с. Вітове).

Новостворена експозиція показує сталість та безперервність традицій боротьби за українську державність в регіоні, вплив регіону на творення сьогоднішніх традицій боротьби супроти ворога. Це і назви окремих підрозділів Збройних Сил України, псевдо бійців, вживання гасел.

Окремий розділ експозиції присвячений російсько-українській війні, зокрема 93 ОМБр «Холодний Яр» та загиблим героям, життя яких було пов’язане з Холодним Яром, – Георгію Тарасенку, Павлу Наконечному.

На презентації були присутні рідні тих, чиї особисті комплекси представлені в  експозиції. Від команди проєкту щиро дякуємо людям, які поділилися з нами найціннішим – пам’яттю: родині Георгія Тарасенка, членам ГО «Поклик Яру», сину Миколи Бугакова, рідним всіх тих, чиї спогади, особисті речі представлені в експозиції.

Експозиція містить мультимедійні засоби та елементи інтерактиву. Зокрема тут можна буде послухати спогади свідків Голодомору 1932-33 рр. – уродженців та жителів Мельників, переглянути відео про Холодноярську організацію, дізнатися про те, як склалися долі повстанців-холодноярців в совєтський період, вшанувати земляків-холодноярців, які загинули, захищаючи Україну в 2014-2023 рр.

Лейтмотивом всієї експозиції є пророча цитата Тараса Шевченка «…І повіє огонь новий з Холодного Яру» та гасло Холодноярської організації, зазначене на прапорі «Воля України або смерть», які надихали холодноярців, і надихають сучасне воїнство України – героїв Небесної Сотні, добровольців та вояків Збройних сил України. Сьогодні із назвою «Холодний Яр» асоціюють, в першу чергу, бійців 93 ОМБр – сучасних захисників ідей волі і свободи, українців з усіх регіонів. Холодний Яр нині – це вся Україна.

Війна почалася не в 2022, і навіть не в 2014 р., а насправді російське вторгнення триває століттями і ніколи не припинялася – на військовому, економічному, політичному, культурному рівнях. Вони намагалися втручатися в нашу реальність, як могли. Ми воюємо щопокоління, щоб утвердити своє право на свободу, цінності, на те, щоб бути землею вільних.

Проєкт реалізується Благодійним фондом соціального розвитку НІКЗ «Чигирин» в партнерстві з Національним історико-культурним заповідником «Чигирин» в рамках програми «Відновлення культурно-мистецької діяльності» за підтримки Українського культурного фонду

Олена ТРОЩИНСЬКА, Яніна ДІДЕНКО (НІКЗ «Чигирин»)

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру