Вперше в історії очільники МЗС ЄС зібралися за межами Євросоюзу – в Києві

Дата: 03.10.2023
Автор:

У Києві пройшла історична зустріч міністрів закордонних справ ЄС напередодні саміту в Гранаді. Країни Європейського союзу обговорювали санкції проти Росії, допомогу Україні та майбутнє розширення організації.

24 Каналу подію прокоментуваав політичний експерт та керівник Центру громадської аналітики “Вежа” Валерій Клочок. На його думку, приїзд міністрів ЄС до Києва свідчить про рішучість Заходу в підтримці української євроінтеграції.

Європейський союз провів першу в історії зустріч своїх міністрів закордонних справ поза межами країн-членів. На ній посадовці обговорили надання Україні 5 млрд пакета допомоги та 12 пакет санкцій напередодні саміту ЄС у Гранаді.

“Цією зустріччю у Києві Європейський союз засвідчує, що Україна обов’язково стане його частиною. Це дуже важливий сигнал для Росії, яка панічно цього боїться”, – переконаний політичний експерт.

Євросоюз незабаром розшириться від Лісабона до Луганська. Це підкреслила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком першого в історії Євросоюзу виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ – у Києві, 2 жовтня, передає Укрінформ.

«Майбутнє України – в ЄС, у нашій спільноті свободи, які незабаром розшириться від Лісабона до Луганська», – підкреслила Бербок.

Вона зазначила, що процес наближення до ЄС, проведення реформ триває навіть попри жорстоку війну, яку продовжує Росія. Берлін підтримує Київ на цьому шляху.

Партнери водночас очікують «справжніх змін у галузі судочинства, регулювання медіа, у боротьбі з корупцією», сказала глава німецького зовнішньополітичного відомства.

Загалом європейські партнери та друзі продовжуватимуть підтримувати Україну щодня, поки вона звільнює свої території сантиметр за сантиметром, щоб українці знову могли жити мирно та вільно.

Особливо актуальним наразі є активізувати допомогу Україні до чергової зими у війні, констатувала Бербок.

«Україна потребує зимової захисної парасольки, яка складається з ППО, а також із генераторів і посилення енергозабезпечення», – сказала дипломат.

Бербок звернула увагу на те, з якою жорстокістю президент РФ Путін веде війну, свідомо знищуючи енергосистему України. Партнери мають зробити все можливе, щоб не дати українцям залишитися без тепла, світла та водопостачання цієї зими, сказала глава МЗС ФРН і закликала долучитися до цієї роботи не лише європейців, але й країни поза континентом.

Німеччина, нагадала Бербок, передала системи Iris-T, Patriot і САУ Gepard, які допомагають захищати життя українців.

Вона підкреслила, що війна не повинна стати «нормальністю» для Європи, для світу.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру