Розпочав роботу саміт НАТО у Вільнюсі: українське питання – одне з головних

Дата: 11.07.2023
Автор:

По всьому світу проходять акції на підтримку прийому України до НАТО у якості 33-ї держави, що входить до Альянсу. Плакат художника Андрія Єрмоленка

У Вільнюсі розпочав роботу дводенний саміт НАТО, в рамках якого пройде перше засідання Ради Україна-НАТО. Участь у засіданні візьме президент України Володимир Зеленський.

Це – другий саміт Альянсу від дня початку повномасштабного вторгнення росії в Україну і перший, у рамках якого союзники розглядатимуть питання євроатлантичних устремлінь Києва.

Напередодні саміту, в понеділок на пресконференції Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що українське питання буде предметом обговорення союзниками вже в перший день засідання. “Завтра союзники розглянуть шлях України до членства в НАТО”, – сказав він.

Іншими рішеннями щодо України Генсек назвав схвалення союзниками багаторічного пакета допомоги, що має на меті перехід українських Збройних сил від стандартів радянських часів до обладнання та стандартів НАТО, що зробить їх повністю сумісними з союзниками, надання допомоги для розв’язання таких критичних потреб, як обладнання для розмінування, паливо та медикаменти.

“Ми також покращимо наші політичні зв’язки. Президент Зеленський приєднається до нас на першому засіданні нової Ради Україна-НАТО”, – повідомив Столтенберг.

Крім того, союзники розглянуть такі питання, як подальші кроки зі зміцнення стримування й оборони, включно з трьома новими регіональними планами за підтримки 300 тисяч солдатів підвищеної готовності, так само як і більш амбітні зобов’язання щодо інвестицій в оборону.

У саміті вперше як союзник візьме участь Фінляндія.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру