Авторалі: чорний «Запорожець» популяризував у Європі бригаду «Чорних запорожців»

Дата: 15.03.2023
Автор:

Чорний запорожець, учасник історичного ралі, відвідав Канів у Шевченківські дні

Екстравагантним і колоритним у рамках відзначення Шевченківських днів став візит до Канева на Черкащині Романа Щипкова – очільника збірної української команди автомобілістів, яка брала участь у Ralley Monte-Carlo Classique. Штурмана автівки 10 березня зустрічав у Каневі міський голова Ігор Ренькас, який залишив свій підпис на прапорі, де зібрано автографи з 11 країн світу.

Недаремно цей «Запорожець» -  саме чорного кольору. «Це пов’язано з тим, що нині наші друзі воюють у 72-й бригаді ЗСУ імені Чорних Запорожців», – пояснив Роман Щипков.

Повернувшись зі змагань, автомобіль вже побував у Берегово, Чернівцях, Кам’янець-Подільському, Барі, Вінниці, Житомирі, Києві та Черкасах. Завершальний візит, вже після Канева – у Запоріжжя, де більш як пів століття тому було зроблено цей автомобіль. Кубок, привезений з ралі, залишився у запорізькому музеї «Фаетон».

Нагадаємо, у лютому українські екіпажі фінішували на ралі класичної версії в Монте-Карло. Дісталися фінішу чотири з шести українських команд, що взяли участь у перегонах. Вперше за 111 років проведення чемпіонату Ralley Monte-Carlo Classique у ньому брали участь екіпажі з України, які змагалися на раритетних автівках марки ЗАЗ.

“Ми – єдина машина, наскільки мені відомо, з 300 автомобілів-учасників раллі, яка приїхала на збір до Франції своїм ходом. Спочатку ми їхали з Києва до відправної точки, звідки стартували 100 машин із 300 – це місто Бад-Хамбург в Німеччині. Звідти ми спустилися вже в Монако, 1500 км”, – розповідає Роман Щипков.

Автомобілю ЗАЗ 966 “Ялта”, на якому Роман Щипков фінішував у Монте- Карло – 52 роки, 90% його запчастин – оригінальні, каже водій. За три тижні дороги до перегонів, самих перегонів і повернення з них в Україну Роман проїхав на “Запорожці” майже 8 тисяч кілометрів, перетнув 11 країн Європи з трьома прапорами на авто – України, Європейського Союзу та 72-ої бригади ЗСУ ім. Чорних Запорожців. Зробив це, каже, аби нагадати європейцям про війну в Україні. “Нашим завдання було, незважаючи на те, що країна воює з дуже підступним і падлючим ворогом, показати, що ми є, що ми боремось і що перемога буде за нами”, – наголосив Роман Щипков.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру