Музей в Черкасах отримав раритетне видання “Кобзаря” Шевченка 1917 року – книгу віддруковано… в москві

Дата: 09.01.2023
Автор:
У Черкасах є відомий на всю Україну “музей однієї книги” – Музей”Кобзаря”. Днями він отримав у подарунок раритетне видання цієї книги 1917-го року, якого немає навіть у Національній бібліотеці імені В.І.Вернадського.
“Друзі! Розділіть з нами маленьку радість, – повідомляється на сторінці музею у Facebook. – У перший же день нового року одержали подарунок від давнього приятеля нашого музею Чернухи В. В. Він передав нам раритетне видання: «Маленький Кобзар» Т. Шевченка, випущений видавництвом «Відродження» у Москві 1917 р. Випуск №3.
Збірочка наскільки рідкісна, що жоден бібліографічний довідник не подає накладу. Навіть Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського не має у своїх фондах такого видання. Відомо, що ця мініатюрна книжечка видавалась 5-ма випусками. Видання перше, друге і третє ідентичні щодо змісту. Вони вміщують коротеньку передмову та твори «Заповіт», «Розрита могила», «Мені однаково…», «Минають дні…» та інші. Випуски четвертий і п`ятий видавались у 1918 р. у цьому ж видавництві «Відродження», але воно вже знаходилось у Києві.
У фондах нашого музею уже був випуск № 5 цього «Маленького Кобзаря». Мріємо поповнити колекцію збірничками № 1, № 2 і № 4. Щиро вдячні дарувальнику!” – пишуть музейники.

Українці віддрукували цей"Кобзар" просто у столиці колишньої імперії, розваленої революцією...

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру