Білоруси полку ЗСУ імені Кастуся Калиновського готові захищати північний кордон України

Дата: 19.12.2022
Автор:

Заступник командира білоруського полку Збройних сил України імені Кастуся Калиновського ( Połk imia Kastusia Kalinoŭskaha) Вадим Кабанчук в інтерв’ю УНІАН розповів про загрози на північному кордоні України та ставлення своїх земляків-білорусів до намагань росії втягнути їх у війну проти України. 

Чи стануть білоруські військовослужбовці брати участь у новій атаці Росії на Україну?

Сценарій вторгнення білоруської армії разом із російською, на жаль, ймовірний. Армія – це механізм. Тому я не маю сумнівів, що, у разі наказу, білоруська армія почне його виконувати. Питання лише у тому, наскільки ефективно.

Ми ж усі знаємо про настрої у білоруському суспільстві. 80% білорусів не хочуть воювати з Україною. Це означає, що з десяти солдатів лише двоє виявляться фанатами “руського міра”, які захочуть “громити бандерівців”. Але бойовий запал останніх в Україні швидко остудять 155-мм снаряди. А решта не захочуть їхати, коли їх поставлять перед фактом про направлення в Україну. Люди щиро не розуміють, за що їм іти вбивати українців? За Путіна та Лукашенка? Тим більше вони ж бачили відео в інтернеті і знають, що сталося з колонами, які наступали на Київ, у лютому 2022-го.

Впевнений, що будуть відмови та дезертирство. Військову техніку навмисне ламатимуть, щоб вона не доїхала до кордону… А лиш білоруська армія його перейде — угруповання розвалиться.

Це може призвести до мітингів чи протестів у Білорусі та погрожувати режиму Лукашенка?

Сьогодні у Білорусі триває хвиля терору, якого країна не бачила з 37-го року. Усі дуже бояться війни, але вийти на вулиці означає сісти у в’язницю на п’ять років. Просто так люди не вийдуть.

А ось початок військової операції може стати тригером для хвилі нових протестів у Мінську. Або ж, якщо білоруські війська зазнають великих втрат у разі наземної операції.

У разі ще одного вторгнення з півночі на Росію чекає велика невдача. Лукашенко дуже боїться цього. Адже це може означати кінець його правління. Якщо розвалиться армія, його силовий апарат, за який він усі ці роки тримається, може вже не втримати ситуацію. Лукашенко, як хитрий лис, розуміє, що краще спостерігати за сутичкою збоку. Звісно, він розуміє, що Путін програє. Не може країна з деградуючою економікою та населенням, що спивається, перемогти у війні проти всього світу.

Нещодавно ви говорили, що у разі атаки з півночі, білоруси, які б’ються на боці України, хочуть зустрічати білоруську армію першими. Розкажіть про суть ініціативи?

Це буде можливо, якщо командування ЗСУ дасть наказ перекинути нас на ту ділянку фронту (без наказу ми не можемо переміщуватись). Чи будемо ми там фізично, не можу коментувати, це має вирішувати керівництво ЗСУ.

Але сенс у тому, що коли білоруси входитимуть, ми знайдемо з ними спільну мову. Ми скажемо їм: “Хлопці, давайте не воювати та не вбивати один одного. Переходьте на наш бік”. І, я думаю, люди масово здаватимуться в полон або переходитимуть на наш бік. Ми знаємо про це, тому ведемо з деякими хлопцями переговори…

Але якщо не погодяться, вам доведеться стріляти.

А що робити? Це ворог. Якщо йтимуть і стрілятимуть, то й по них стрілятимуть. Якщо йдуть здаватися, беремо в полон.

Але ми припускаємо, що нам вдасться швидше з ними домовитись, щоб вони не боялися. Все ж таки, страшилки російської та білоруської пропаганди роблять свою справу. І, на жаль, частина людей у неї вірить. Тому ми частково проводимо інформаційну роботу вже зараз.

Полк Кастуся Калиновського нещодавно поєднався з білоруськими кіберпартизанами. Щось задумали?

Кіберпартизани – це хакери, які працюють проти режимів Путіна та Лукашенка. Ми з ними координуватимемося. Йдеться про атаки проти Білорусі та Росії в кіберпросторі, які тепер будуть більш продуктивними. Наприклад, є стратегічні підприємства чи об’єкти, які підтримують режим. Кібератаки на них допоможуть деокупації Білорусі.

А хіба в такому разі не потрібно координуватися з ЗСУ чи кіберцентром РНБО?

Кіберпартизани – це об’єднання активістів. Я думаю, вони цілком відкриті до співпраці. А полк Кастуся Калиновського – це народний білоруський проект. У ньому беруть участь не лише білоруси, які воюють у складі “Іноземного легіону” ЗСУ. Це лише частина наших хлопців. До полку Калиновського також входять представники рекрутаційного центру (рекрУти) та патронатної служби, люди в Білорусі та навіть у Європі. А тепер кіберпартизани посіли своє місце у цій системі. Ми називаємо полк прообразом армії нової Білорусі.

Громадяни Білорусі сьогодні можуть виїхати з країни, щоби, наприклад, приєднатися до полку?

Так. Міграція білорусів продовжується. Люди тікають через загрозу репресій, адже левова частина суспільства брала участь у протестах 2020 року. Тому зараз у Польщі та інших країнах Європи побільшало білорусів.

Інформації про те, що чоловікам не дають покинути Білорусь, у мене поки що немає. У нашому ж полку триває приплив рекрутів, точаться ротаційні процеси. Білоруси продовжують приїжджати до України.

Джерело: УНІАН

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру