Цифрова війна: кібербійці Мінцифри розпізнають ворогів України і відслідковують їхні дії

Дата: 27.07.2022
Автор:

Ввечері 27 лютого 2022-го, поки в Україні озброювали добровольців автоматами та вибуховими коктейлями “Бандера-смузі”, два програмісти Мінцифри почали роботу над інструментом спротиву російській агресії для сотень тисяч українців.

Вісім діб по тому “єВорог” був готовий для тестування. Спочатку чат-бот запустили для збору фото, відео та геолокації окупантів. А згодом додали нові розділи: повідомлення про колаборантів та російських вбивць у Бучі, Ірпені та Гостомелі. З моменту запуску чат-ботом скористалися понад 338 тисяч юзерів “Дії”.

Так звичайні смартфони стали зброєю, а бойові дії в Україні перетворилися на першу повномасштабну цифрову війну в історії людства.

“єВорог” – не єдиний плацдарм бойових дій на кіберфронті. Приміром, є ІТ-армія, що об’єднує 300 тисяч бійців по всьому світу. Серед її перемог – злам близько сотні баз даних, які є критичними для Росії. Було паралізовано роботу частини сервісів‎ системи бухгалтерського обліку “1С”, якою користуються майже всі бізнеси в Росії. Кібератака сягнула таких масштабів, що у РФ вирішили скасувати штрафи за невчасну подачу звітності.

Ключова зброя сучасної війни – не танки 1960-х і гарматне м’ясо, а дані та технології. Дрони, супутниковий зв’язок, мобільні пристрої, штучний інтелект допомагають завдавати противнику максимальної шкоди й при цьому зберегти життя власних військових і заощаджувати боєприпаси.

Віцепрем’єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров  розповів “Українській правді” про технології, які сьогодні допомагають Україні тримати удар, знає більше, ніж розповідає. Що зрозуміло –  бо”країна в смартфоні”, якою останні роки опікувався Михайло, стала “країною в смартфоні на війні”. А воєнний стан не сприяє балакучості спікера.

Втім, розповів багато цікавого про досвід розпізнавання облич ворогів – як живих, так і мертвих, яких росіяни покинули на полі бою. При розпізнаванні помилка може бути, але похибка невелика: 70, 80, 90% співпадіння.

Цікавий кейс був, коли міністру в Instagram написала людина, волонтер з Кривого Рогу. Пише: “Ось фото, у нас у військовому госпіталі у бійця провал в пам’яті, він у якихось бойових діях брав участь і нічого не пам’ятає. Можете допомогти знайти, хто він?”. Коли перевірили через штучний інтелект, виявилося, що це військовий РФ із російського Магнітогорська. Він у нашому госпіталі ховався, прикинувся, що нічого не пам’ятає, не може говорити. Потім, звісно, його пов’язали.

Ще один цікавий кейс. Навчили штучний інтелект, який розпізнає супутникові знімки, розшифровувати свіжі могили, скільки було і скільки стало. Так знайшли нещодавно в Севастополі 455 могил на військовому кладовищі. Найближчим часом так зроблять і по інших містах, де росіяни хоронять своїх вбитих – як їм здається, “приховано”.

Також через єВорог українці повідомили багато цінної інформації про підозрюваних у співпраці з окупантами та інформації про пересування російської військоворї техніки. Часто така інформація реально допомагає ЗСУ.

Цифрова війна триває і Україна у багатьох моментах випереджає в ній росію, наближаючи Перемогу України.

Детальніше – читайте на “Українській правді”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру