В Україні буде відзнято історичний фільм про розгром московитів під Конотопом влітку 1659 року

Дата: 10.07.2022
Автор:

Гетьман Виговський під Конотопом. Художник Євген Равський

В Україні готуються до зйомок фільму, присвяченого блискучій перемозі українських козаків гетьмана Івана Виговського над московським військом у Конотопській битві влітку 1659 року. Про це у своєму блозі повідомляє ініціатор створення фільму, режисер і сценарист Тарас Каляндрук.

Шановні добродії!

          Жодна держава не може існувати без національної ідеї. Як переконливо показали останні події, перед загрозою зовнішньої агресії в Україні відбулась консолідація усіх здорових сил суспільства, яким зрозумілі й близькі такі основи нашого буття, як незалежність, прагнення до європейських стандартів життя, мир, спокій, добробут і злагода в кожній українській оселі.

У час агресії Москви проти України особливої ваги набуває питання інформаційної відсічі кремлівським потугам. Адже сьогоднішня війна в Україні – це боротьба не лише за територію чи за економічні вигоди, а й за свідомість громадян, через що, власне, й називається війною інформаційною. Тому нині, як ніколи, українцям  потрібно утримувати ініціативу в питанні інформаційної політики, а не йти у фарватері ворожої пропаганди, лише обороняючись та зрідка відповідаючи на випади. У такій інформаційній війні  вкрай важливою є роль патріотичного виховання за допомогою кіномистецтва.

Усі країни світу намагаються осмислити власну історію мовою кіно.   Еліта найрозвинутіших країн сучасності (США, Німеччини, Франції, Японії) активно формує національну кіноіндустрію, фінансово підтримуючи створення кіношедеврів, які мають утвердити велич їх націй у світі. Усім відомий успіх таких блокбастерів, як «Хоробре серце», «Патріот», «Порятунок рядового Раяна» та їх вплив на формування патріотичних поглядів не одного покоління.

Україну ж намагаються позбавити цієї можливості…

Конотопська битва. Художник Артур Орльонов

У 2019 році виповнилося 360 років з часу знаменитої Конотопської перемоги гетьмана Івана Виговського над стотисячною московською ордою. З метою увіковічнення цієї славної дати Міжнародний благодійний фонд «Рідний голос» ініціював створення силами всього українського народу повнометражного художнього фільму «Конотоп». Орієнтовна вартість проекту складає 87 000 000 гривень. Зрозуміло, що відтворення тогочасної атмосфери й видовищні  реконструкції історичних подій та масштабних битв козацької епохи потребують значних коштів. Але як вчить народна мудрість: «Коли всім народом дмухнути, то ураган буде!». Тому ми прагнемо залучити до роботи над фільмом якомога більше українців, щоб всі вони своїми коштами, знаннями, працею, талантом, ресурсами змогли взяти участь у вшануванні звитяги наших пращурів, доторкнувшись фібрами душі до історії. Кожен, кому не байдуже славне минуле наших славних предків, може і має стати партнером проекту.

Розгром московитів під Конотопом. Художник Петро Андрусів

Розуміючи надзвичайно високу відповідальність за історичну достовірність у контексті художнього задуму, ми ретельно збираємо всі можливі історичні матеріали, дбаючи про те,  щоб історію про ті героїчні події не було спотворено.

Саме тому автором сценарію і режисером фільму «Конотоп» є Тарас Каляндрук – знаний режисер, сценарист, визначний дослідник козацької історії, лауреат державної премії імені Івана Франка у номінації “За кращий твір у телевізійній сфері” (2017 р.). Його праці «Таємниці бойових мистецтв України», «Пластуни», «Загадки козацьких характерників», «Козаки. Слов’яни проти орди» ознаменували собою якісно новий етап у вивченні феномену українського козацтва.  Ще десять років тому Тарас Каляндрук створив перший в Україні документальний фільм про видатного гетьмана – “Іван Виговський”. Автор провів надзвичайно кропітку роботу, дослідив чимало визначних місць, пов’язаних із козацькою історією, зібрав багатющий історичний матеріал, який ліг в основу сценарію художнього повнометражного фільму «Конотоп».

Гетьман Виговський з козацьким прапороносцем на полі Конотопської битви. Художник Андрій Холоменюк

“Просимо Вас долучитись до загальнонаціонального проекту створення художнього фільму «Конотоп»  посильним грошовим внеском. Ваша благодійна допомога у створенні фільму – це Ваш вклад в оборону України від агресора, який прагне вбити нас не лише фізично, але й знищити нашу мову, нашу культуру, наші традиції. Пам’ятаймо, що забезпечуючи патріотичне виховання молодого покоління, ми захищаємо рідну землю від ворогів!

Ви маєте чудову можливість вписати своє ім’я в когорту творців цього першого українського епічного кінопроекту. Спільними зусиллями ми зможемо увіковічнити пам’ять про наших предків для наступних поколінь.  Успіх у реалізації цього проекту залежить від Вашого рішення. Переконаний, що разом ми створимо цей фільм!”, – йдеться у публікації.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру