У Переяславі демонтовано радянський пам’ятник на честь 300-річчя “возз’єднання” України з росією

Дата: 07.07.2022
Автор:

У місті Переяслав на Київщині демонтували монумент на честь 300-річчя “возз’єднання” України з Росією, яке відзначали 1954 року.

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

“Буча, Ірпінь, Бородянка, Гостомель, Мощун та інші населені пункти України, де російська армія чинила звірства проти людяності, вкотре довели, що про “возз’єднання” чи “дружбу” з рашистами не може йтися”, – написав він у Telegram-каналі.

Кулеба також зазначив, що пам’ятник демонтували за рішенням громади та органу місцевого самоврядування.

Мер Переяслава В’ячеслав Саулко розповів, що питання про бажання демонтувати цей пам’ятник виникало задовго до 2014 року, але “на превеликий жаль, на той момент було ще багато людей, які підтримували те, щоб він стояв”.

“Але війна, яку розпочала РФ проти народу України у 2014 році, поставила по суті питання про його терміновий демонтаж… Усе-таки він мав культурне значення, був охоронною спадщиною України, тому ми не могли просто так самі це зробити, але коли розпочалася повномасштабна війна, російська агресія, питання саме відпало”, – пояснив Саулко в ефірі загальнонаціонального телемарафону, який цитує Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, в травні Київрада підтримала перенесення 47 пам’ятних об’єктів, пов’язаних з Росією та СРСР.

26 квітня в столиці України демонтували пам’ятник біля Арки дружби народів. Її відкрили 1982 року в Хрещатому парку на честь “возз’єднання” України з Росією. Крім того, Київрада ухвалила рішення про перейменування арки – тепер це – Арка Свободи українського народу.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру