Операція “Overlord”: українські і закордонні фахівці знешкодили ворожу мережу VPN-сервісу, завдяки якому було здійснено кібератаки на декілька країн

Дата: 18.01.2022
Автор:

Українські та іноземні правоохоронці провели операцію “Overlord” і знешкодили мережу VPN-сервісу, яку кіберзлочинці використовували у 10 країнах для атак вірусами-шифрувальниками.

Джерело: Офіс генерального прокурора й Національна поліція України

Деталі: Офіс генпрокурора, Департамент кіберполіції, Головне слідче управління Національної поліції України та їхні іноземні колеги – правоохоронці Німеччини, Нідерландів, Канади, Чесхії, Франції, Угорщини, Латвії, Великої Британії та США – під керівництвом Європолу та Євроюсту знешкодили шкідливу мережу VPN-сервісу.

Правоохоронці зацікавилися провайдером після того, як численні розслідування підтвердили використання злочинцями вказаного VPN-сервісу для контролю бот-мереж і розповсюдження шкідливих програм.

У ході міжнародної операції правоохоронці отримали доступ до 15 серверів у 10 країнах, зокрема і в Україні, на яких розміщувався VPN-сервіс.

Цей сервіс пропонував послуги на основі технології OpenVPN і 2048-бітного шифрування для маскування IP-адрес та забезпечення анонімності в Інтернеті.

Сервіс користувався популярністю серед кіберзлочинців.

Зокрема, на території Німеччини встановлено понад 150 фактів зараження вірусом типу ransomware, який розповсюджувався з використанням цього VPN-сервісу.

Потерпілі сплатили хакерам близько 60 мільйонів євро викупу.

За результатами операції інфраструктуру мережі, яка використовувалася у кіберзлочинах, заблоковано.

 Наразі правоохоронці встановлюють причетних до атак вірусами-шифрувальниками з використанням цього сервісу.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру