“Історична бомба”: у Королівському архіві Швеції знайдено досі невідому печатку гетьмана Пилипа Орлика

Дата: 15.01.2022
Автор:

Гетьман Пилип Орлик (худ.Марина Палусенко)

У Швеції під час Новорічних свят знайдено невідому раніше гетьманську печатку Пилипа Орлика. Її відшукала дослідниця Марина Траттнер – юристка, письменниця і журналістка з України, яка вже 15 років проживає у Стокгольмі.

Про знахідку повідомивна своїй сторінці у Фейсбуці доктор історичних наук провідний науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України Тарас Чухліб, який першим опублікував зображення печатки гетьмана на своїй сторінці у Facebook.

Печатка гетьмана Пилипа Орлика чудово збереглася у Королівському архіві Швеції

“За допомогою наших дослідників у Королівському архіві у Швеції щойно було знайдено оригінальну особисту печатку з гербом “Новина” гетьмана Пилипа Орлика, яка досі не була відома світовій та українській історичній науці”, – йдеться у повідомленні історика, який назвав знахідку “історичною бомбою”.

Цікаво, що знахідку зроблено всього через декілька місяців після того, як в Україну вперше за 311 років доставили оригінал Конституції Пилипа Орлика – першої конституції у світі, прийнятої 5 квітня 1710 року. Документ привезли із Національного архіву Швеції і демонстрували у храмі Софії Київської. Величезна кількість киян і гостей столиці могли бачити Конституцію своїх предків минулого літа-осені, зокрема у День Незалежності та в День Покрови 2021 року.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру