Успішно випробувано новітні українські ракети: ворожій авіації не допоможе жоден захист

Дата: 27.12.2021
Автор:

Пуск ракети РК-10 з бронемашини "Варта". Грудень 2021 року, фотозйомка військового порталу Defense Express

Пуск зенітного варіанту РК-10 – це дійсний початок створення власної вітчизняної лінійки ЗРК, що відбувається вперше в історії України.

Ракета РК-10 у зенітному варіанті пройшла етап заводських випробувань на одному з військових полігонів Збройних Сил України.

Defense Express мав унікальну можливість зафільмувати пуск нової ракети та поспілкуватися з Генеральним конструктором-Генеральним директором ДП ДККБ “Луч” Олегом Коростельовим стосовно нової розробки.

Одразу маємо попередити, з огляду на цілий ряд вагомих причин Defense Express спеціально “розмив” на фото прицільну станцію, яка згодом має стати сюрпризом для багатьох.

З самого початку нова ракета РК-10 у ДККБ “Луч” замислювалась, як універсальний засіб, що призначений для знищення наземних та повітряних цілей та має розміщуватись на наземних, морських та повітряних платформах. Це має бути потужна універсальна зброя, яка здатна знищувати противника на відстані понад 10 км. І у грудні 2021 року на військовому полігоні відбулись випробування РК-10 у зенітному варіанті, яка має стати зброєю нового зенітного ракетного комплексу ближньої дії розробку якого ініціював ДККБ “Луч”.

Саме цей зенітний ракетний комплекс має прийти на заміну радянському “Стріла-10″ та забезпечити захист армійських підрозділів у ближній зоні.

Перше, що звертає увагу, це нове аеродинамічне рішення РК-10 у зенітному варіанті. Якщо протитанковий варіант виконаний у традиційній схемі – крила спереду, рульові поверхні позаду, то ракета для ЗРК виконана у схемі “качка” з рульовими поверхнями у носовій частині ракети. Це рішення пов’язано із необхідністю забезпечити більшу маневровість ракети для знищення повітряних цілей.

Водночас засіб керування ракети залишається без змін – “лазерна стежка”, коли прицільна станція веде ракету до цілі у структурованому лазерному полі. Проте, як і у випадку з повітряним “Бар’єр-В”, розробляється варіант з альтернативним наведенням за відбитим лазерним променем.

Необхідно зазначити, що використання лазерного променя для знищення цілей є доволі незвичним рішенням для зенітних ракет. Зазвичай у ЗРК ближньої дії використовуються інфрачервоні головки самонаведення, які наводяться на тепло від двигунів вертольоту чи літака. Проте якраз проти таких головок, які з’явились ще у 50-х роках, зараз розроблено безліч засобів захисту. Починаючи від маскування тепла двигуна та відстрілювання спеціальних теплових пасток, до осліплення самих головок спеціальними станціями.

На противагу традиційному рішенню, наведення за допомогою лазеру дозволяє повністю нехтувати всіма наявними зараз на літальних апаратах засобами протидії зенітним ракетам – ворог гарантовано згоратиме у повітрі від українських ракет.

Детальна публікація, більше фото та відео – на Defense Expresse

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру