Відомий столичний художник презентував Черкасам портрет знаменитого старости

Дата: 17.12.2021
Автор:

Портрет Остафія Дашковича (1455-1535), днями переданий міському голові Черкас Анатолію Бондаренку – в дар місту Черкаси – відомим столичним художником Артуром Орльоновим, став фактично першим повноцінним портретом від 1874 року, коли цього знаменитого Старосту Черкас і Канева зобразив польський художник Ян Матейко, - повідомляє “Козацький край” з посиланням на сайт Черкаської міськради.

Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко з подарованим місту портретом Остафія Дашковича

Портрет Остафія Дашковича, який пів тисячі років тому стояв біля витоків Українського козацтва, Орльонов завершив якраз у дні, коли Україна відзначала три серйозні дати поспіль: День волонтера (5 грудня), День ЗСУ (6 грудня) та День місцевого самоврядування, який святкується 7 грудня.

Художник зробив подарунок місту, яке шанує не лише за славетне минуле, але й за ставлення сучасних черкащан і до історії Визвольної боротьби, і до підтримки боротьби за Волю України, яка триває й досі.

Знаково те, що поки Артур Орльонов малював портрет, вулицю, яку видно з вікна його київської квартири-майстерні, перейменували якраз на честь Остафія Дашковича. Кошовий отаман був засновником колишнього села Воскресенка, де нині ця вулиця проходить. Але на картині, виконаній у стилі графіки з використанням колажу, за спиною Остафія Дашковича – натяк на інші місцевості: Черкаси, як місто, де староста Дашкович перебував більшість часу, і вдалині на дніпровській кручі – його улюблене помістя в Трахтемирові під Каневом. У середині XVI  ст. воно разом з місцевим монастирем відійшло, згідно заповіту Остафія Дашковича, Києво-Печерській лаврі.

Портрет у виконанні Артура Орльонова – так само уявний,  як і півтори сотні тому був уявний портрет роботи Яна Матейка. Жодного прижиттєвого зображення Остафія Дашковича не збереглося. Проте це – зображення вже більш впевненого в собі «войовника», яким Дашковича описували його сучасники. Костюм і зброя – результати консультацій пана Орльонова з фахівцями із середньовічної історії. І перстень на руці Дашковича – вже не просто прикраса з коштовним камінцем, а перстень-печатка Старости, характерна для XVI століття.

 Довідка

 Артур Орльонов – знаменитий український художник-баталіст, основна тематика картин якого – події часів Русі й Козаччини та портрети видатних українських діячів минулого. Картини митця можна бачити у Центральному музеї ЗСУ, Львівській національній галереї мистецтв, Національному заповіднику «Хортиця» та інших державних установах, а також -  у приватних колекціях Європи й Америки.

 Чи не найбільш медійно відома (з-за її використання на початку кожної серії відомого кіносеріалу «Слуга народу-2») картина Артура Орльонова – «Битва під Берестечком» з уродженцем Черкащини Богданом Хмельницьким у центрі полотна.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру