Віднайдено ще один історичний документ, який засвідчив надання Трахтемирова гетьману “на булаву”

Дата: 13.12.2021
Автор:

Згадку про Трахтемирів і князя Колстянтина Острозького зберегли рукописи бібліотеки Польської академії наук

Власне, багато істориків знають про так звану Баторієву реформу. Свого часу відомому столичному історику Тарасу Чухлібу вдалося віднайти декілька оригінальних універсалів короля Стефана Баторія за 1578 – 1582 роки, які засвідчували монарші привілеї Війську Запорозькому. І ось – нова несподівана знахідка!

Цитуємо радісне повідомлення самого Тараса Чухліба, зроблене ним у соцмережах: “У документі за 11 вересня 1671 року під назвою “Дискурс про заспокоєння України у листі до королівського підканцлера” пишеться: “…За часів Костянтина Князя з Острога, Гетьману на той час Королем Війську Козацькому, надавши Привілеї, Гетьману військові клейноди і ТРАХТЕМИРІВ НА БУЛАВУ КОЗАЦЬКУ НАДАВШИ…”. Власне, Костянтин Василь Острозький проводив активну діяльність у 1570-х – 1580-х роках щодо козацтва.
Чим ще цікавий даний архівний документ? Та навіть самою назвою “ДИСКУРС ПРО ЗАСПОКОЄННЯ УКРАЇНИ”, яка виходить, що не припинила свою боротьбу за незалежність у 1654 році, а проводила її й до 1671 року! Автор-поляк пише. що Україна на чолі з козацтвом завжди була щитом і захистом для короля і Речі Посполитої, але підняла повстання проти них, чим і “накликала на себе Турків, Москву і Татар”…
Відділ рукописів Бібліотеки Польської академії наук у Курніку. Віднайшов для істориків Черкащини і трохи прокоментував військовий науковець Тарас Чухліб”, – пише дослідник.
***Для перегляду документів у великому розмірі – клікніть на їх зображення

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру