Уродженцю Черкас, полковнику УНР Шраменку встановлять пам’ятник у Німеччині

Дата: 07.12.2021
Автор:

Благодійна ініціатива «Героїка» розпочала підготовку до встановлення у німецькому Мюнхені пам’ятника полковнику Дієвої Армії Української Народної Республіки Миколі Шраменку, уродженцю міста Черкаси.

Пам’ятник планується встановити на могилі полковника, яка знаходиться на мюнхенському цвинтарі Вальфрідгоф. Як розповів у коментарі «Козацькому краю» очільник БІ «Героїка» Павло Подобєд, наразі вирішується питання дозволу на виготовлення пам’ятника в Україні – оскільки навіть з транспортуванням його до Німеччмни це буде значно дешевше, аніж замовляти подібні роботи безпосередньо в Німеччині. До речі, якщо такий дозвіл буде отримано, виготовленням пам’ятника в Україні займеться скульптор з черкаського Корсуня, ветеран АТО Олег Собченко, який вже давно бере участь у більшості заходів БФ «Героїка».

Нещодавно оренду землі для могили полковника  Миколи Шраменка на цвинтарі Вальдфрідгоф у Мюнхені продовжено на десять років вперед – до 2031 року. Це стало можливим завдяки пожертвам меценатів, зібраним Благодійною ініціативою «Героїка». Потрібно було 680 євро, досить швидко вдалося зібрати навіть на 100 євро більше від необхідної суми. Якби кошти не були оплачені вчасно, то поверх поховання українського офіцера часів УНР захоронили б когось іншого – так традиційно роблять у Німеччині з могилами, за оренду землі для яких довго не сплачують…

Довідка 

Черкащанин Микола Шраменко очолив військове міністерство Уряду УНР в екзилі

Микола Шраменко народився у  Черкасах 25 травня 1891 року. В українській армії з 1918 року. З липня 1919 р. — помічник командира 9-ї Залізничної дивізії Дієвої армії УНР. З вересня 1919 р. — т. в. о. командира 2-го (26-го) Залізничного полку Дієвої армії УНР.

Учасник Першого Зимового походу. У часі Першого Зимового походу очолював військові делегації до німецьких колоністів та повстанців. Під загальною орудою М. Омеляновича-Павленка брав дієву участь у боях під Балтою. За участь у Першому Зимовому поході отримав орден Залізного Хреста та звання підполковника. У другій половині 1920 року — начальник штабу 10-ї бригади 4-ї Київської стрілецької дивізії Армії УНР.

На чолі 1-ї збірної бригади (складалася з вояків 4-ї Київської стрілецької дивізії) брав участь у Другому Зимовому поході 1921 року.

Черкащанин на еміграції жив спочатку в Польщі, а потім – у Західній Німеччині. Сім років поспіль  очолював військове міністерство закордонного уряду УНР, тривалий час був заступником голови Союзу українських вояків.

Помер 14 серпня 1974 р. у місті Дорнштадт (Баден-Вюртемберг), похований у Мюнхені (Баварія).

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру