У горах поблизу Нью-Йорку стартував фестиваль української музики

Дата: 06.07.2021
Автор:

Дерев'яна церква у Кетскильських горах біля Нью-Йорку - у епіцентрі фестивалю української класичної музики

У містечку Гантер, яке знаходиться у Кетскильських горах США на північ від Нью-Йорка відкрився 39 фестиваль української класичної музики. Впродовж літа загалом відбудеться п’ять концертів.

«Ми маємо гібридну програму цього року, бо не були певні, що літом буде полегшення карантинних обмежень, пов’язаних з коронавірусом. Тому ми маємо два живі концерти та два віртуальні. Також запланований виступ учнів нашої школи народного співу», – розповідає Наталя Соневицька, президентка Ради директорів Центру української культури у Гантері.

Чоловік Наталі – Ігор Соневицький заснував та не одне десятиліття опікувався центром та фестивалем. Кожного року представники фестивалю відвідують Україну, дивляться на різних виконавців та запрошують їх до участі у музичному заході.

Соневицька додає, що до Гантера приїжджають виконавці, які мають міжнародну репутацію. «Скорик приїжджав багато разів. Був і Анатолій Солов`яненко. Окрім того, ми не лише проводимо фестиваль, а й замовляємо твори. Це розбудовує український репертуар. Наприклад, для нас Скорик написав 5 скрипковий концерт», – пояснює вона.

Гантер почав перетворюватися на українську культурну колонію починаючи з середини 1950-х. Для американських українців третьої хвилі імміграції та їхніх родин, які більше сімдесяти років тому вперше відкрили цю містину, вона запала в душу, адже так нагадує рідні Карпати.

Паралельно з фестивалем щоліта у центрі впродовж майже двох місяців відбуваються художні виставки. Софія Геврик – кураторка заходу – щороку звертається до українських митців та запрошує до участі у виставці.

Каже: становлення Гантера як української культурної колонії відбулося в першу чергу завдяки тим художникам, поетам та композиторам, які були змушені покинути Україну через встановлення радянської влади. З початку 1970-х Українська Вільна Академія Наук щороку проводила у Гантері курси українознавства, що і стало основою для створення культурного центру.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру