Фестиваль нескореної Nації “Холодний Яр” рекламують… черепи чекістів

Дата: 02.07.2021
Автор:

Потужним авторським малюнком проілюстрував заклик відвідати Фестиваль нескореної Nації «Холодний Яр» відомий художник, музикант і громадський діяч Юрій Журавель.

Як повідомляє “Козацький край”, на своєму малюнку художник зобразив три черепи, нанизані на дерево і табличку: «Холодний Яр. Чекістам проїзд заборонено». Верхній череп – у матроській «безкозирці», інший – у «будьоннівці», ще один – без головного убору й розрібаний шаблею – схоже, символізує місцевих колабораціоністів, посібників московсько-більшовицьких окупантів.

У задумку малюнку закладено відсилання до історії Визвольної боротьби початку ХХ століття.

Безпосередній учасник подій Холодноярщини Юрій Горліс-Горський у своєму знаменитому романі “Холодний Яр” згадував: “Під’їжджаємо. На обрізаного молоденького ясена нанизано через прорізи тринадцять людських черепів із вишкіреними зубами. До чола верхнього черепа прибито табличку з написом: “Володіння Холодного Яру. Проїзд чекістам суворо заборонений”. Чомусь здається, що й самі кістяки сміються над цим жартом.

- Оцих сім верхніх, біліших, – це штаб ударної групи Бобринської ЧК на чолі з уповноваженим Станайтісом, латишем. А нижчих не знаю. Це мельничанські хлопці пожартували.

- Де вони їх набрали?!

- Хіба мало їх тут по лісах валяється?! Торік лисиць трупами так обгодували, що перестали курей красти по хуторах. Отак, по-людськи, подумаєш – жаль людей. Але що зробиш? Слова “боротьба” і “жаль” взаємно виключають одне одного… Ще прийдеться лисиць годувати, якщо нами не нагодують…”

Нагадаємо: Фестиваль нескореної Nації «Холодний Яр» відбудеться 2-4 липня у Суботові на Чигиринщині. Зустріч з лідером гурту «От Вінта», художником, аніматором, актором і громадським діячем Юрієм Журавлем – на гутірковій сцені Фестивалю, 3 липня, з 14:50 до 15:30 год.

«Фестиваль нескореної Nації Холодний Яр 2021 вже завтра! Ми будемо всією родиною ЗНАЙ НАШИХ. Футболки, книги, календарі вже вантажимо! До зустрічі!» – написав Журавель на своїй фейсбук-сторінці.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру