У рідному місті президента України відкрили пам’ятник Головному отаману Холодного Яру

Дата: 17.05.2021
Автор:
15 травня у парку Будівельників в Металургійному районі Кривого Рогу, рідного міста президента України Володимира Зеленського, відбулося урочисте відкриття пам’ятника Костю Пестушку, Головному отаману Холодного Яру, командувачу Степової дивізії, борцю за вільну Україну.
Встановлення пам’ятника здійснено винятково за громадською ініціативою, з нагоди 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. і 30-річчя Незалежності України.
Автори криворізького монумента – скульптор Олександр Канібор (батько ветеран полку “Азов”, який став прототипом головного героя роману Василя Шкляра “Чорне Сонце”) та архітектор Євген Головін.
Пам’ятник з каменю має висоту 3 метри і вагу 5 тон. Холодноярського отамана зображено з біноклем у руках, за його спиною – силует бойового коня.
Відкриття стало символічною акцією і для присутніх на ньому воїнів 17-ї Криворізької танкової бригади,  яка у 2019 році рішенням президента України названа на честь Костя Пестушка. Символізму додала і присутність на заході реконструкторів в одностроях Армії УНР та пісні кобзарів – Василя Лютого родом з Черкащини і Тараса Компаніченка з Києва.
Фоторепортаж Стаса ЛЕБЕДИНСЬКОГО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру