На Київщині відкрили пам’ятник ідеологу українського самостійництва, створений скульптором з Черкас

Дата: 22.11.2020
Автор:

Микола Міхновський - автор багатьох настанов українцям, цитованих і актуальних донині... Малюнок Юрія Журавля

У Згурівці на Київщині відкрито пам’ятник Миколі Міхновському (1873 – 1924) – ідеологу українського самостійництва, одному з ініціаторів і творців українського війська.

Творець пам’ятника, скульптор з Черкас Дмитро Бур’ян так відгукнувся про подію: «Нарешті це відбулося!.. Вдячний перш за все меценатам проекту, місцевим фермерам та підприємцям, голові райради Степану Кузьмичу та ідейному натхненнику Валерію Мартишку. Приємно було попрацювати над цією роботою. Створити погруддя близькій по духу людині. Як вдячність від наступних поколінь вже вільної України…»

Скульптор Дмитро Бур'ян біля створеного ним пам'ятника


Один з учасників відкриття пам’ятника, відомий політичний і громадський діяч родом з Черкащини Микола Томенко, чий громадський рух “Рідна країна» долучився до події фінансово й організаційно, підкреслив під час виступу на заході: «Пам’ятаймо, що ніякі чужинці нам сильну і багату Україну не збудують! Лише ми – українці, маємо велику місію створити Державу, якою ми й наші діти будуть пишатися і яку поважатимуть у світі.
Бо як вчив Микола Міхновський:”Ми сильні нашою любов’ю до України!»

Микола Томенко під час виступу на церемонії відкриття у Згурівці

Цікаво, що участь Міхновського у націоналістичному русі розпочиналася з «Братства тарасівців» – організації, започаткованої групою харківських студентів під час візиту на Тарасову гору в Каневі влітку 1891 року. Затяте прагнення визволення України з-під влади московського царату спонукало Міхновського до створення 1902 року Української народної партії (УНП), яка різко відкидала ідеї «автономістів» і ставила за мету державну самостійність України.
У «Десяти заповідях УНП» Міхновський прописав першим пунктом гасло, що стало знаменитим: «Одна, єдина, неподільна, від Карпат аж до Кавказу – самостійна, вільна, демократична Україна!»

Як одну з головних гарантій збереження державності в часі після революції Міхновський вважав створення потужної і дієвої армії. У березні 1917-го створено товариство «Український військовий клуб імені гетьмана Павла Полуботка» на чолі з Миколою Міхновським. Військова нарада Київського гарнізону після доповіді Міхновського обрала Український військовий організаційний комітет і ухвалила негайно приступити до організації власної національної армії. Розбудова українського війська розпочалася зі створення в Києві 1-го українського охочекомонного полку імені гетьмана Богдана Хмельницького…
Подія, що відбулася у Згурівці на Київщині у листопаді 2020 року, стала фактичним виконанням ще однієї з «10 заповідей УНП» від Міхновського: «Шануй діячів рідного краю, ненавидь ворогів його, зневажай перевертнів-відступників — і добре буде цілому твоєму народові й тобі»

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру