Виставка, присвячена повстанцям Холодного Яру, діятиме на Майдані Незалежності у Києві до січня 2021-го

Дата: 10.11.2020
Автор:

 Аж до січня 2021 року діятиме вулична виставка “Воля України або смерть” на Майдані Незалежності в Києві, біля будівлі Головпоштамту, де розташовані виставкові конструкції Українського інституту національної пам’яті.

Виставка присвячена антибільшовицькому повстанському руху, який у 1919-1920 роках охопив майже всі регіони України, ознайомлює з отаманами найбільших повстанських загонів, методами боротьби, а також так званими повстанськими “республіками”.

“Кожен українець має знати – захоплення України так званою “пролетарською диктатурою” здійснювалось антигуманними методами. Десятиліттями окупаційна влада замовчувала повстання проти червоних і комуністів. Повставали цілі повіти та навіть губернії, намагаючись відстояти свободу, іноді ціною власного життя”, – зазначив у своєму виступі під час відкриття Холодноярської виставки міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Ткаченко нагадав про те, що обіймаючи посаду гендиректора групи каналів “1+1 Media”, він став одним із продюсерів повнометражного художнього фільму “Чорний ворон” за романом однойменного бестселера відомого українського письменника, уродженця Черкащини Василя Шкляра, який розповідає про вказані у виставці події.

“Ми хочемо протистояти міфам, які й зараз використовують опоненти, як зброю проти нас в інформаційній війні. Саме тому сьогодні в Києві Український інститут національної пам’яті відкрив інформаційну виставку «Воля України або смерть». Вона про те, як насправді українці виборювали свою свободу від тоталітарної влади”, — зазначив міністр.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зауважив, що цією виставкою організатори хочуть вшановувати пам’ять захисників України різних поколінь та водночас донести до людей правдиву інформацію про той період, адже у радянські часи влада намагалася її замовчати, перебрехати та фальсифікувати історію.

“Тоді вигадували багато різних міфів про отаманщину, бандитизм. Наше завдання — показати дійсний стан справ. Ця виставка показує, як реагували українці на новели комуністів, на примусову працю, націоналізацію підприємств і сільського господарства, на продовольчу диктатуру та усілякі вибрики комунізму, проти якого виступали повстанці — тут це розкривається”, — наголосив Дробович.

Присутній на відкритті виставки воїн бригади "Холодний Яр" ЗСУ Антон Пальчук підкреслив: сучасні холодноярці горді мати в емблемі підрозділу дуб Залізняка і продовжують справу предків.... (фото Лариси ЛАВРЕНЧУК)

Присутній на відкритті виставки молодший сержант 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” Антон Пальчук наголосив на важливості спадковості сучасних Збройних Сил з українськими військовими формуваннями попередніх поколінь.

“Раніше в 93-ї бригади була довга “совкова” назва, весь особовий склад з великим піднесенням зустрів нове почесне найменування на честь Холодного Яру. Це дуже підняло бойовий дух в бійців. Ребрендинг, який отримала бригада — це і нарукавні знаки з чорними вОронами, і мотиваційний прапор, на якому зображено дуб Залізняка і ножі-колодачі. Бійці з гордістю носять символи Холодного Яру”, — зауважив Пальчук.

Виставка “Воля України або смерть” – це 15 банерів, що розповідають про передумови антибільшовицьких селянських повстань у 1919-1920 роках. Зокрема, тут йдеться про Медвинське повстання та створення Холодноярської селянської організації, 100-річчя яких відзначається цього року. Нагадаємо: подивитись її може кожен до січня 2021 року.

УІНП

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру