Під час Холодноярської прощі військовослужбовці ЗСУ побували в церквах Чигирина, Суботова і хутора Буди та познайомилися з історією українського православ’я часів Козаччини

Дата: 08.07.2019
Автор:

Військовослужбовці, що приїхали на Холодноярську прощу, помолилися у Іллінській церкві за спокій душі гетьмана Богдана-Зіновія Хмельницького. Молитву в родовій церкві-усипальниці Хмельницьких очолив Голова СУВД митрополит Іоан (Яременко) у співслужінні капеланів ПЦУ. Про це повідомляє Синодальне управління військового духовенства Православної Церкви України.

Військові священики піднесли свої молитви за спокій душ загиблих воїнів російсько-української війни. Після молитви за перемогу над ворогом військовослужбовцям було проведено екскурсії історичними місцями Холодного Яру.

На хуторі Буда у церкві на честь Святого праведного Петра Калнишевського відбулася молитва за українських воїнів. Капелан Василь Циріль розповів військовим про історію новозбудованої дерев’яної церкви, яка стала першою культовою спорудою на прославу козака. Військові оглянули копію кам’яного каземату Петра Калнишевського. Як відомо, святий козак відбував заслання на Соловках – там він і віддав Богу душу.

У Холодному Яру військовослужбовці побачили найстаріший в Україні дуб Максима Залізняка, якому понад тисячу років. Зараз цей дуб символізує незламний дух нашого роду, адже повз крони цього древнього велета пролітав не один вітер боротьби за волю та соборність нації…

У жіночому Мотронинському монастирі військові дізналися про священика Мелхиседека, який колись на цьому місці освячував шаблі козакам.

Із Замкової гори від пам’ятника Богдана Хмельницького військовослужбовці побачили чудову панораму на увесь Чигирин. За сприяння відомого місцевого мецената Катерини Павленко солдати підкріпилися смачним обідом у колишній столиці Козацької держави.

Воїни у супроводі капеланів відвідали резиденцію Хмельницького та помолилися у відновленій церкві Святих апостолів Петра і Павла.

Військовослужбовці дізналися про митрополита Йосипа Нелюбовича-Тукальського, який свого часу розпорядився в усіх українських православних церквах України не поминати московського царя, як главу держави, та відстоював незалежність української церкви від зазіхань московського патріархату. Біля барокової церкви святих апостолів споруджений пам’ятник цьому, без перебільшення, видатному церковному діячеві.

Натхненні прикладом предків-козаків, готові битися за Віру й Волю і сучасні українські воїни…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру