У Мистецькому арсеналі відкриється виставка «Дивовижні історії Криму»

Дата: 22.02.2019
Автор:

26 лютого у Мистецькому арсеналі відкриється виставка «Дивовижні історії Криму». Масштабний виставковий проект представить Крим як унікальний мультикультурний простір, що упродовж тисячоліть був межею між Євразійським Степом і Середземномор’ям. Хто і як тут жив у різні часи? Звідки ці мовчазні кургани? А фортеці, мінарети і колони? Чиї кораблі лежать на морському дні? Що за золоті гривни у гробницях забутих царів? Як уявити, зрозуміти, відчути цю захопливу історію?

Навіть географічно відокремлений від материка, Крим ніколи не був культурно ізольованим і закритим. Тут жваво перетиналися різні традиції, він живився контактами з іншими землями. Але коли ці зв’язки слабли, із взаємодії мешканців, із досвіду давніх метрополій завжди народжувалося щось особливе. Те, що й сьогодні складає неповторність Криму.

Кімерійці, скіфи, елліни, римляни, а пізніше готи, сармати, візантійці, хозари, печеніги, половці, генуезці, кочовики ординських часів, сельджуцькі й османські турки – жили в постійному контакті з материком і тісно перепліталися між собою. Це й стало тим великим кримським плавильним казаном, у якому народилися сучасні народи й, зокрема, кримські татари – автохтонний (місцевий, корінний) етнос Криму.

Виставка «Дивовижні історії Криму» представить виняткові предмети з колекцій 15 українських музеїв та приватних колекції. Коштовні прикраси скіфського золота, зразки зброї та посуду різних періодів, живопис, археологічні знахідки та твори сучасного мистецтва розповідатимуть дивовижні історії, що залишили по собі різні епохи. На шляху глядача змінюватимуть одна одну цивілізації та культури, незмінними залишиться лише тисячолітні зв’язки півострова з материком.

Олеся Островська-Люта, генеральна директорка Мистецького арсеналу: «Ця виставка – як строкатий стратиграфічний розріз ґрунту, де культурні шари різного часу змінюють одне одного – чим глибше, тим давніше, аж до того, що творився, коли людини ще не існувало. Зараз ми разом запускаємо уявний зворотний відлік часу, щоб крок за кроком пройти слідами давніх народів. Усі ці культури стали джерелом подальшого етнічного формування людності півострова, бо ж поєднувалися не лише з сусідами на північ і на південь, але й століттями перепліталися між собою».

Еміне Джапарова, перша заступниця Міністра інформаційної політики України: «Крим завжди був унікальним місцем симбіозу культур та народів. Вони народжувались, трансформувались, розвивались та залишали свій слід в історії півострова. Надзвичайно важливим процесом стало народження кримськотатарської нації, яка увібрала в себе весь етнічно-культурний коктейль півострова та сьогодні, фактично, є хранителем та носієм всіх цих кодів на стику європейської та ісламської культур й цивілізацій. Цей проект є масштабним свідченням нерозривних зв’язків півострова з материком та демонструє неможливість ізольованого розвитку обох. Полікультурна спадщина Криму, сутність якої наразі активно намагаються викривити та присвоїти, є невід’ємною частиною надбання держави та її громадян».

Алім Алієв, програмний директор Кримського дому: «Наш проект – перша масштабна спроба проілюструвати яким був і є автентичний Крим: різнобарвний, загадковий і такий рідний, а також дати відповідь на питання “хто ж такі кримські татари?”. Ми зануримо вас у світи, що творили минуле півострова та країни, і додамо сучасні пазли для розуміння один одного сьогодні».

Ольга Мельник, керівниця відділу музейної справи Мистецького арсеналу: «Виявилось, що для кожного з причетних до цього проекту Крим – це дуже особисто. Під час зустрічей із науковцями, художниками, музейниками вирували емоції – спогади про археологічні експедиції, пленери, мандри. Тому наших партнерів не потрібно було переконувати в актуальності кримської тематики. Разом ми спробували подолати головний виклик проекту − створення експозиції про Крим без кримських матеріалів. На анексованій території опинились найвідоміші колекції, до яких належать знакові історичні раритети та визначні мистецькі твори, які є для нас недосяжними. Лишалось лише згадувати про колишню співпрацю Мистецького арсеналу із Національним заповідником «Херсонес Таврійський» або Центральним музеєм Тавриди до 2014 року. Тепер на прохання Мистецького арсеналу музеї материкової України – від Харкова до Львова, моніторили свої фондові збірки щодо наявності предметів кримського походження або дотичних до кримської тематики матеріалів. Часом історії навколо предметів були не менш захопливими, ніж самі речі. Загалом разом із музейниками ми переглянули понад дві тисячі предметів – від археологічних знахідок кам’яного віку до творів сучасного мистецтва. Частину з них буде представлено в експозиції. Зрештою це був надзвичайно цікавий досвід, що створив цілісну картину взаємодії кримських і материкових колекцій, які доповнюють одна одну».

Відвідувачі зможуть більше дізнатися про традиції, віру, освіту й особливі церемонії народів півострову, наприклад, про символіку чарівної кримськотатарської вишивки чи знамениту кавову культуру кримців. Зробити селфі у традиційному кримськотатарському одязі. Познайомитись з народними ремеслами на майстер-класах і воркшопах для дітей та дорослих. Протягом виставки заплановано серію лекцій про історію та культуру Криму. Виставка «Дивовижні історії Криму» продемонструє неймовірно різноманітні обличчя культури Криму, які є частиною безцінної скарбниці культурної спадщини України.

Організатори проекту: Мистецький арсенал, Кримський Дім, За підтримки Міністерства інформаційної політики та Міністерства культури. У Мистецькому арсеналі виставка триватиме з 26 лютого по 5 травня 2019 року.

Громадське є партнером проекту.

 

https://hromadske.ua

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру