Англомовна праця легендарного археолога і мистецтвознавця з Черкащини, присвячена українському народному мистецтву, вперше віддрукована рідною мовою

Дата: 20.08.2017
Автор:

У харківському видавництві Олександра Савчука вийшов друком перший український переклад англомовної праці (1912 р.) Миколи Біляшівського про українське народне мистецтво. Книга Біляшівського «Українське народне мистецтво» – на 168 сторінках, з додатком ілюстрацій початку ХХ століття.

Біляшівський Микола Федотович (народився у жовтні 1867р. в Умані — помер 26 квітня 1926 в Каневі) – видатний український археолог, етнограф, мистецтвознавець, громадський діяч. Член Київського товариства старожитностей і мистецтв, один із засновників та дійсний член Української Академії Наук (від 1919 року); член НТШ у Львові та Всеукраїнського археологічного комітету.

Уманчанину, який помер і похований у Каневі, завдячуємо в першу чергу максимально дослідженим городищем літописного давньоруського Родня в околицях Канева. Біляшівський – перший уповноважений з охорони святинь Києва, обраний Радою об’єднаних громадських організацій у революційному 1917 році. Від 1919 року – член Всеукраїнського комітету охорони пам’яток старовини й мистецтва в Україні. Автор першого Закону Української Народної Республіки про охорону пам’яток історії, культури і мистецтва (1918).У часи УНР був делегатом Української Центральної Ради 2-го складу.

Світлана КРАВЕЦЬ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру