У кінономінації Шевченківської премії перемогу здобув в’язень російських окупантів Криму

Дата: 13.02.2016
Автор:

У п’ятницю, 12 лютого, комітет Національної премії імені Тараса Шевченка оголосив імена переможців. Про це повідомляє Українська правда.

У цьому році лауреатами премії стали: режисер Олег Сенцов, дисидент і публіцист Левко Лук’яненко, балетмейстер Раду Поклітару, співачка Анжеліна Швачка, а також художник Михайло Гуйда. Несподіванкою стало те, що серед лауреатів премії в цьому році немає письменників і літературознавців.

Олег Сенцов - нескорений режисер з українського Криму

Уродженець українського Симферополя Олег Сенцов, який знаходиться в російській в’язниці, переміг у кінономінації з фільмами “Гамер” і “Носоріг”. У номінації публіцистика і журналістика свою премію отримав Левко Лук’яненко за зібрання творів у 13 томах “Шлях до відродження”. Раду Поклітару переміг у музичній номінації за балет-триптих “Перехрестя” (2012) і балети “Лебедине озеро” (2013), “Жінки в ре мінорі” (2014) і “Довгий різдвяний обід” (2014).

Анжеліна Швачка стала лауреатом премії в номінації концертно-виконавське мистецтво за “виконання провідних партій у оперних виставах і популяризацію української музичної спадщини”. Художник Михайло Гуйда удостоєний премії в номінації образотворче мистецтво з циклом живописних творів В єдиному просторі.

Премія імені Тараса Шевченка присуджується у номінаціях література, літературознавство і мистецтвознавство, публіцистика і журналістика, кінематограф, музичне мистецтво, театральне мистецтво, концертно-виконавське мистецтво, народне і декоративно-прикладне мистецтво та образотворче мистецтво.

Розмір грошової премії, яку отримують лауреати, щорічно встановлюється згідно з указом президента України. У минулому році розмір кожної премії склав 240 тисяч гривень. Лауреатів нагороджує президент України в день народження Тараса Шевченка – 9 березня.

www.pravda.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру