У Полтаву привезли пам’ятник гетьману Івану Мазепі. Встановлення заплановано на листопад

Дата: 26.10.2015
Автор:

Полтавці вже побачили пам'ятник Іванові Мазепі, встановлення якого заплановане на листопад

У Полтаву нарешті привезли пам’ятник гетьману Івану Мазепі, який мали встановити ще у 2009 році.

Про це повідомили ініціатори встановлення монументу.

За їхніми словами, “промоутером” перевезення пам’ятника з Києва стала Полтавська облдержадміністрація.

Монумент мали встановити до дня Захисника України 14 жовтня, але через поспіх не було підготовлено майданчик з постаментом, зазначив громадський діяч Микола Кульчинський.

За словами голови Полтавської ОДА Валерія Головка, пам’ятник цього дня “презентували городянам”. В церемонії взяв участь нащадок гетьмана – Ігор Мазепа.

Як відомо, пам’ятник Мазепі у Полтаві мали встановити ще у 2009 році, до 300-річчя Полтавської битви. Остаточно ж встановити пам’ятник планують біля Свято-Успенського собору в центрі Полтави в листопаді 2015 року.

Міська рада проголосувала за встановлення пам’ятника у 2007 році. Держава виділила на це 1,5 млн грн обласному бюджету, але у 2008 році Полтавська облрада проголосувала (Партія Регіонів + Блок Тимошенко) за відмову від цих коштів як непотрібних.

У 2009 році пам’ятник був виготовлений на позабюджетні кошти. Відповідна акція, яка акумулювала пожертви громадян з усієї України, була організована полтавською “Просвітою” і тодішнім народним депутатом (фракція “Наша Україна”) Миколою Кульчинським.

Монумент створювали скульптор Микола Білик та архітектор Віктор Шевченко. Бронзовий Мазепа важить 2,5 тонни, “зріст” пам’ятника – 3,20 метра. Його вартість – майже 2 млн грн.

Пам'ятник в скульптурній майстерні

Всі ці роки виготовлена скульптура перебувала на території виробника – київського комбінату “Художник”. При цьому пам’ятник почали вже розкрадати, зокрема познімали бронзові ґудзики. Встановлення пам’ятника у 2009 році зірвалося через протидію міського голови Андрія Матковськогo.

У лютому 2011 року мер Полтави Олександр Мамай заявляв, що дасть дозвіл на встановлення в місті пам’ятника гетьману Івану Мазепі тільки тоді, коли Верховна Рада ухвалить відповідне рішення, а президент підпише його.

У липні 2015 року Мамай висловив готовність встановити монумент “хоч уночі”.

Партія “ВО “Свобода” обіцяла встановити монумент у Полтаві до літа 2013 року, але не виконала обіцянку.

Після цього повідомлялося про плани відкрити пам’ятник до свята Покрови, 14 жовтня 2014 року, однак тоді на кар’єрі в Нікополі (Дніпропетровщина) зникла одна з чотирьох частин, які мали складати основу монументу.

За даними проведеного в липні 2014 року соцопитування, 35% полтавчан підтримували ідею встановлення в центрі міста пам’ятника гетьману Мазепі, 26% були налаштовані проти, 10% не визначилися, а 29% – байдуже.

На сьогодні в Україні встановлено два пам’ятники керівнику Козацької держави XVII-XVIII сторіч, гетьману Війська Запорізького Івану Мазепі. Йдеться про погруддя в Чернігові біля будівлі колегіуму, фундатором якого був Мазепа, і перший в Україні пам’ятник гетьманові в його родовому селі Мазепинцях (Білоцерківський район Київської області).

Існують також монументи Мазепі в Румунії, Австрії та США.

www.istpravda.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру