На Тернопільщині – сенсаційна знахідка: виявлено архів Служби безпеки ОУН, захований 66 років тому

Дата: 22.03.2015
Автор:

66 років тому повстанський архівіст впорядкував та закопав на Тернопільщині документи Служби безпеки ОУН.Нині вони потрпили до Архіву Центру досліджень визвольного руху. Журналістів запрошують ознайомитись з неймовірною знахідкою.

 24 березня, вівторок

12.00

Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького»

вул. Бандери, 1 (вхід з вул. Брюллова)

Бідон з документами випадково виявили 17 березня в Козівському районі на Тернопільщині. Як розповідає керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач, це документи Служби безпеки ОУН — некрологи, протоколи допитів, вишкільні матеріали, інформаційні листівки тощо, більшість з яких 1945-1949 років.

«Тут є відомості про більше 100 осіб, загиблих повстанців. Загалом документи дуже гарно збереглися, що рідко буває в таких випадках. Вони посортовані, пронумеровані, акуратно складені, очевидно ними займався якийсь повстанський архівіст. Газети, в які загортали пачки з документами, датуються осінню 1949 року, тому швидше за все саме в цей період і закопали в землю бідон з архівом», — розповідає Андрій Усач.

Зараз документи опрацьовують архівісти та реставратори, згодом їх відсканують, опишуть та викладуть у вільний доступ в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

Учасники заходу:

·         Руслан Забілий — директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького»;

·         Андрій Усач — керівник архіву Центру досліджень визвольного руху.

У квітні минулого року була схожа знахідка у Бережанському районі на Тернопільщині. Тоді відкопали бідон з близько тисячею документів Служби безпеки ОУН, найважливішими з яких були некрологи повстанців. Ці документи відновлють в реставраційній лабораторії ЦДВР та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».

 

 Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру