Нова кінокартина “Окупація” розповідає про боротьбу Холодного Яру за волю України. Творці фільму кажуть, що він актуальний, як ніколи…

Дата: 05.06.2014
Автор:

Робочий момент зйомок

Кінокартина «Окупація» розповість про підпільну боротьбу УНР з більшовиками. Головну жіночу роль зіграє модель і співачка Дар´я Астаф´єва. 

Про це «Коментарям» повідомили в Державному агентстві з питань кіно.

За інформацією відомства, повнометражний ігровий фільм, присвячений повстанцям Холодного Яру, буде створений у ко-продукції з Молдовою і Румунією.
Картина знімається за мотивами кінороману Марка Греся «Варіант Марконі».
Режисером і автором сценарію «Окупації» став молдаванин Валерій Жерегі. Оператор-постановщик – Олексій Калин. Головну роль осавула Діброви (Радуслеску) виконає Григорій Гладій (Канада), а Марконі – Андрейс Жагарс (Латвія). У ролі козачки Марії – модель і співачка групи «Нікіта» Даша Астаф´єва.
Як зазначили в Держкіно, проект «Окупація» став переможцем Третього конкурсного відбору кінопроектів (пітчингу), який Держкіно проводило в 2012 році. «Тоді ідея і сюжет фільму сприймалися як спроба відтворити з допомогою кіномистецтва українську історію столітньої давності – історію героїчної боротьби українців проти окупації своїх земель. Сьогодні події фільму набули чітких паралелей з нашою реальністю»,- сказали у відомстві.
Події фільму розвиваються в 1920 роках під час більшовицької окупації України. Найбільш активний опір радянської влади надає самопроголошена Холодноярська республіка. Загони повстанців контролюють більшу частину Черкащини.
«Москва намагається дискредитувати повстанський рух в очах світової громадськості і запрошує в Україну іноземних журналістів, які повинні представити холодноярських отаманів бандитами і руйнівниками. З допомогою свого агента, уповноваженого ЧК Марконі організовує напад повстанців на залізничну станцію, на яку прибуває спецпоїзд з журналістами. Проте в групі журналістів, під виглядом кореспондента румунської газети, прибуває і резидент головнокомандувача УНР-осавул Діброва. Його мета – дістатися до повстанців і взяти на себе координацію дій місцевих отаманів. Діброва підслуховує розмову чекістів, з якої дізнається, що у штабі повстанців працює большевицький шпигун, кличка якого Кочубей. Завдання осавулів – розсекретити Кочубея і зірвати план Марконі», – повідомляється в анотації до фільму.
Над картиною працюють компанії «Інсайт медіа» (Україна), Prim-Plan Studio (Молдова) та Temple Film (Румунія).
Вихід фільму в прокат запланований на 2015 рік.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру